Fredrik lider av utmattning – nekas ersättning för att han orkade ta kontakt med vården: ”Trycker ner en”

Fredrik Fagerström från Borås fick diagnosen utmattningsdepression för ungefär ett år sedan.

Sedan dess har han stått utan inkomst. Det för att Försäkringskassan avslår hans begäran om ekonomisk ersättning, något Aftonbladet var först med att rapportera.

I sju år har Fredrik Fagerström, 37, från Borås drivit ett byggföretag på egen hand, tagit hand om sin familj och pulat i sommarstugan.

Men i december 2019 orkade han inte längre. Krafterna var slut och livet kraschade.

Företaget gick omkull, relationen tog slut och till slut, i december 2020, sökte Fredrik hjälp hos vården.

– Efter den kraschen orkade jag inte ta tag i någonting. Det kunde ta 3-4 veckor för mig att öppna posten, säger Fredrik Fagerström till Aftonbladet.

Nekades ersättning

Vad han inte anade var att det bara var början på kaoset. Den 25 januari sökte Fredrik sjukersättning hos Försäkringskassan men han fick avslag.

Beslutet motiverades med att Fredrik inte gjort sjukanmälan i tid. Men det var även en annan formulering som Fredrik lade märke till.

I Försäkringskassans motivering stod det nämligen också att: “Trots ditt mående klarade du av att ta kontakt med vården den 8 december 2020”.

– Jag blev handfallen och visste inte hur jag skulle svara. Det var så absurt, säger han till Aftonbladet.

Varit utan ersättning i ett år

I och med avslaget blev Fredrik Fagerström även fråntagen sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI), då han inte varit inskriven på Arbetsförmedlingen under sjukdomsperioden. Något som resulterat i att han stått utan någon inkomst i ett år.

För att klara sig har han fått flytta hem till sin flickvän och lånat pengar av sina föräldrar.

Foto: Shutterstock/ Johan Nilsson/TT

Nu har Fredrik Fagerström överklagat beskedet och väntar på besked från Försäkringskassan.

– Jag har jobbat som en idiot i hela mitt liv och sett till att sköta saker som vårt kära samhälle vill. Men när man väl blir sjuk finns skyddsnätet inte där, säger han till Aftonbladet.

Fredriks utmattning går upp och ned, förra veckan sov han 16 timmar om dygnet. Men han har som mål att kunna börja jobba i september igen.

Enligt Aftonbladet som tagit i kontakt med Försäkringskassan har de fått svar på mejl att de inte kommenterar enskilda ärenden.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);