Frisören Nimet håller salongen öppen i jul – för att ge behövande gratis klippning: ”Gemenskap är det viktiga”

För åttonde året i rad klipper Nimet Skoro i Karlskrona de som har det tufft gratis inför jul.

Nu har hon utsetts till årets julhjälte.

– Jag tycker det är viktigt att inte glömma bort vad julen egentligen handlar om från början. Det handlar inte om julklappar, det är inte det som är höjdpunkten. Förut handlade det om att samla familj och vänner och vara där för varandra, säger Nimet till Newsner.

Sex dagar kvar till julafton vilket innebär att den stora dagen närmar sig med stormsteg.

Köttbullarna rullas, glöggen kokas, lussekatterna gräddas och julskinkan är på ingång.

Ja, hundratusentals svenskar ser fram emot att samla sina nära och kära för lite ledighet, äta god mat och öppna julklappar.

Men det är långt ifrån alla som har någon att fira med.

Anledningarna till att man firar jul ensam kan variera, men oavsett orsaken så kan det kännas tungt att tillbringa denna högtid på egen hand.

Det är någonting Nimet Skoro i Karlskrona vill ändra på.

Bjuder behövande på gratis klippning

2015 tog flydde ett stort antal människor från kriget i Syrien till Sverige, däribland många barn.

Nimet Skoro ville bidra med det hon kunde under julen och erbjöd då ensamkommande flyktingbarn på en gratis klippning och lite julmys.

Initiativet väckte stor uppståndelse och många hörde av sig och uppmuntrade Nimet till att fortsätta göra gott och det har hon gjort.

– Jag har fortsatt med det här varje år men med lite olika målgrupper. Ett år var det bara pensionärer, ett annat år ensamstående föräldrar, säger Nimet till Newsner.

För varje år har engagemanget vuxit och de senaste åren har allt från kunder till vänner hjälpt till och bidragit med vad de kunnat. Något som gjort att Nimet kunnat hjälpa allt fler.

”Handlar inte om julklappar”

I år är det åttonde året i rad som Nimet bjuder in till julfirande på frisörsalongen i Karlskrona.

– Jag tycker det är viktigt att inte glömma bort vad julen egentligen handlar om från början. Det handlar inte om julklappar, det är inte det som är höjdpunkten. Förut handlade det om att samla familj och vänner och vara där för varandra, säger hon till Newsner.

I år blir det traditionsenliga firandet ännu lite större, Nimet har nämligen utsetts av Coca Cola till en årets julhjältar och har därför fått 50 000 kronor att använda sig av för att hjälpa andra.

– Jag hade ingen aning om det först då jag inte följer dem på Instagram, men folk hade nominerat mig och så ringde dem och berättade det, berättar Nimet för Newsner.

@cocacola_sverige it’s beginning to look a lot like chriiiiiiistmas🎄❤️ #christmas #cocacola #frisörkarlskrona @jerkestrandshair

Posted by Hairbynimet Beauty Salon on Wednesday, December 6, 2023

För pengarna har hon köpt hygienartiklar, mat och fixat presentkort så att de som kommer i år ska kunna komma till salongen ytterligare en gång under året och kippa sig.

– Jag är så himla tacksam för det, det hjälper ju oss så mycket. Det är fantastiskt att jag får vara lite jultomte en gång om året, säger Nimet till Newsner.

Den 23 december är det dags för Nimet att slå upp portarna till behövande och förutom att umgås bjuder hon även på mat och så en lyxig klippning.

Återigen poängterar hon att julen är en dag då vi ska ta hand om varandra och inte tänka på vad som gömmer sig under julgranen.

– Julen är en känslan. Det är inte att tänka på paketen som är det viktiga, det viktiga är gemenskapen, säger hon till Newsner.

Nimet, för oss kommer du alltid vara en julhjälte!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev