Fritidsgård håller öppet för ungdomar i jul – blir fristad från fulla vuxna: ”Barnens högtid”

Fritidsgården i Brunflo håller öppet hela julaftonskvällen. Det för att ungdomar ska slippa fira jul med fulla föräldrar och släktingar, rapporterar P4 Jämtland.

Julen är späckad av festligheter där det mesta kretsar kring mat. Julen är också en av de högtider där det konsumeras allra mest alkohol.

Vilket kan få konsekvenser. Inte minst för barn och unga som tvingas vara med skrålande vuxna.

Foto: Fredrik Sandberg , TT/ Janerik Henriksson, TT

Vilket Johan Fridlund, som jobbar på fritidsgården, märkt av.

– Det kan vara allt från att föräldrar blir så pass påverkade att de bara står och skäller eller skriker eller att det till och med kan gå så långt som olika slag eller misshandlar, säger han till P4.

”Barn far illa”

Men för att ungdomarna ska slippa det har fritidsgården i Brunflo bestämt sig för att hålla öppet hela julaftonskvällen. En kväll de arrangerat tillsammans med nykterhetsrörelsen IOGT-NTO i åtta år.

– Det behövs för att julen är ju barnens högtid samtidigt som det även är den tiden på åren då det säljs mest alkohol i Sverige och barn far illa under olika undersökningar. Så det behövs en fristad under julafton också, berättar Johan Fridlund till radion.

Ser ett stort behov

Och behovet är stort. Under åtta år har det varit allt från 15 ungdomar på besök under julafton till uppåt 60 ungdomar.

Under julaftonskvällen kan ungdomarna göra allt de brukar göra på fritidsgården. Bland annat kan de spela biljard, bandy, eller se filmer. Men eftersom det är julafton kommer varenda ungdom som kommer på besök att få en julklapp.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required