Frivilliga tar med äldre ut på cykelturer: ”Det bästa är att man ger livsglädje åt andra”

Många som blir äldre har inte samma möjligheter att ta sig ut på samma sätt som de hade förr. Att komma ut och se vårblommorna, människor, och att känna vinden i håret är en fantastisk känsla, men tyvärr är det många äldre som inte kan göra det på egen hand.

Detta vill initiativtagarna av den frivilliga organisation ”Cykling utan ålder” ändra på. Tillsammans med stadens äldreboende arrangerar frivilliga cyklister så att äldre får åka med på anpassade lastcyklar, och därmed känna vinden i håret och se våren blomma ut.

– Det bästa är att med enkla medel få ge livsglädje åt andra, i detta fallet äldre, säger Kate Ohlsson, organisationens ordförande till Newsner.

 

Med så kallade rickshaws – lastcyklar, kan äldre skjutsas runt genom stan medan de lutar sig tillbaka och ser sig omkring och njuter av vädret. Det är tack vare ideella krafter som detta blir möjligt.

Organisationen ”cykling utan ålder”, startade i Köpenhamn 2012, och tre år senare hade det tagits till Sverige av initiativtagaren Kalle Albjär som inspirerats av idén.

“I miss cycling and getting fresh air”This is what we often hear from the elderly, we meet at nursing homes. Many of…

Posted by Cykling utan ålder – Sverige on Monday, 8 April 2019

”Att få lyssna på deras historier”

Idag har 13 kommuner i Sverige anammat konceptet, som möjliggörs av frivilliga som kör runt äldre på lastcyklar.

– Det roligaste är att med enkla medel få ge livsglädje åt andra, i detta fallet äldre. Att få bryta tristess och vardag genom dessa i sej enkla turer, säger Kate Ohlsson, ordförande.

Enligt Kate betyder utflykterna mycket för de äldre, som annars kan ha svårt att ta sig ut. Men det är inte bara ett nöje för medpassagerarna.

– Att få lyssna på deras livshistorier, säger Kate när Newsner frågar vad är en av de bästa sakerna med turerna. är.

Posted by Cykling utan ålder – Sverige on Wednesday, 23 May 2018

Vilket underbart initiativ. Dela gärna för att hylla dessa fina människor som gör detta ideellt, det behövs fler såna.