Funktionsnedsatte Tor Inge misshandlades på öppen gata – nu hedrar hembyn honom på ett speciellt sätt

Funktionsnedsatte Tor Inge misshandlades på öppen gata – nu hedrar hembyn honom på ett speciellt sätt

59-årige Tor Inge Dahl misshandlades på gatan i Karmøy i lördags.

Den fula våldshändelsen ägde rum cirka 100 meter från vårdboendet där han bor.

59-åringen ligger nu i koma på Haukeland sjukhus i Bergen efter att ha drabbats av inre blödningar i hjärnan, och har ännu inte vaknat.

Tor Inges bror, Martin Dahl, berättar att Tor Inge har en lindrig Intellektuell funktionsnedsättning

säger att han är lindrigt utvecklingsstörd, och bor på ett vårdboende med tillsyn. Och bor därför på ett boende med tillsyn.

– Det gör han lite svagt. Han är ett lätt offer för den som vill utöva våld, säger Martin Dahl till VG.

Minderårig pojke åtalad


På tisdagen åtalades en minderårig pojke för vållande till kroppsskada. Han nekar däremot till brott.

Polisåklagare Synnøve Haugstvedt Lande uppger för VG att det finns en beskrivning av händelseförloppet och en video som visar händelsen.

I ett inlägg på Facebookgruppen ”Småt og stort på Vea” skriver Tor Inges syster följande:

”Vår bror Tor Inge Dahl var på lördagskvällen ca. 20.00 utsatt för attack/oprovocerat våld nära Vedavågen skola. Han ligger nu i koma på Haukelands sjukhus och vi har ännu inte fått kontakt med honom. Vi har fått video som visar händelsen och gärningsmannen, som är gymnasieelev, har identifierats. Jag vill tacka alla som har varit inblandade i det här fallet under det senaste dygnet. Om någon söker mer information, kontakta polisen via PM. Har bara information om personen som slog. Så om någon vet vem mer som filmade eller var inblandad, hör gärna av er.”

Foto: privat

Byn skärrad – hedra Tor Inge i hans stil

En vän till Tor Inge Dahl säger till TV 2 att ”alla” i byn vet vem Tor Inge Dahl är, och att många är oroliga för honom.

Vännen Herman Holgersen berättar för kanalen att Tor Inge är känd för att han ofta knackar på hemma hos sina grannar för att samla pantflaskor.

Dahl har använt pengarna han har samlat in från pantflaskorna för att stödja andra. De senaste 10 åren har 59-åringen bland annat skickat pengar till Ukraina.

Nu har folk i lokalsamhället som vill visa sitt stöd för Tor Inge Dahl levererat tomflaskor till honom. De förvaras hos scouterna, och hundratals pantflaskor har kommit in.

Holgersen är övertygad om att Tor Inge Dahl hade tappat hakan om han sett samlingen av tomflaskor som kommit in. När han vaknar är tanken att han själv ska få välja vilket syfte pengarna ska gå till.

– Det här är i hans stil. Om det hade funnits blommor hade han skakat på huvudet, men det här hade han uppskattat, säger vännen till TV 2.

Hoppas du mår bättre snart Tor Inge! Vi skickar varma styrkekramar till Tor Inge, familj och anhöriga i denna svåra tid.