Fyra hemtjänstbilar sattes i brand utanför äldreboende – nu vädjar personalen: ”Vi behöver de här bilarna”

Flera bilbränder har de senaste veckorna härjat i Ljusdal.

Under natten mot måndagen förstördes fyra bilar som tillhör hemtjänsten.

– Vi misstänker att branden är anlagd, säger Tobias Ahlén, vakthavande hos polisen, till SVT.

15 bilar ska den senaste tiden ha skadats i bilbränder i Ljusdal, Hälsingland.

Under natten mot måndagen var det dags igen. Fyra hemtjänstbilar som stod parkerade i en carport intill ett äldreboende förstördes då i ännu en brand.

Anna Forsberg, verksamhetschef för äldreomsorgen i Ljusdal, berättar att man gjorde den bittra upptäckten under måndagsmorgonen.

– I morse var det lite panik när vi upptäckte att hela carporten är avspärrad och vi får inte ta någon bil därifrån, säger Anna Forsberg till Sveriges Radio.

ensam äldre kvinna, pensionär
Foto: Shutterstock

”Hoppas att man kan tänka efter”

För att kunna åka ut till de äldre tvingades personalen istället ta sina privata bilar, innan bilpoolen så småningom kunde komma med fyra nya bilar.

Men Anna Forsberg poängterar hur viktigt det är för hemtjänsten att kunna ha sina bilar tillgodo.

– Jag hoppas att man kan tänka efter vad det egentligen är man har gjort. Det här är våra mest utsatta individer, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi behöver de här bilarna för att de ska kunna få sina behov tillgodosedda. Personer som inte tar sig upp själv på morgonen till exempel, de behöver hemtjänstpersonal flera gånger per dygn för att klara sin vardag. Det här ställer till det för oss så klart.

polis
Foto: TT

Polisen misstänker brott

I en intervju med SVT säger räddningstjänstens insatsledare Peter Nystedt att bilarna stod tätt vilket innebar att branden spred sig snabbt.

Branden ska även ha spridit sig till själva carporten – men äldreboendet ett 10-tal meter bort klarade sig.

– Det var aldrig någon fara för spridning till intilliggande byggnader, men det är klart att personalen var oroliga innan vi kom på plats och fick kontroll på branden, säger Peter Nystedt till SVT.

Polisen misstänker att branden är anlagd. En förundersökning om mordbrand har därför inletts, samtidigt som polisen har spärrat av området.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);