Fyra toppolitiker är skrivna hos sina föräldrar – får ut tiotusentals kronor i ersättning

Fyra riksdagsledamöter har varit skrivna hemma hos sina föräldrar. Samtidigt har de plockat ut tiotusentals kronor i ersättning för bostäderna de delar med sina respektive familjer i Stockholm.

Det visar en ny kartläggning som Dagens Nyheter har genomfört. 

Enligt en paragraf folkbokföringslagen behöver inte riksdagsledamöter vara skrivna på den adress där de har sin dygnsvila, skriver tidningen.

Det handlar om fyra riksdagsledamöter som har varit skrivna hemma hos sina föräldrar. Det handlar om Andreas Carlson (KD), Robert Hannah (L), Pål Jonson (M) och den tidigare riksdagsledamoten tillika ministern Eskil Erlandsson (C), skriver Dagens Nyheter.

Säger sig ha följt reglerna

Kristdemokraten Andreas Carlsson är skriven hos sin pappa i Västergötland. I ett långt inlägg på Facebook, efter DN:s publicering, gick han ut och redogjorde för sin situation.

Carlsson uppger att han hyr ett hus på sin pappas gård, där han också är skriven, samtidigt som han bor med sin familj i Stockholmsförorten Solna.

Allting är enligt regelverket, skriver han vidare, och enligt honom var det självklart att fortsatt vara skriven i Mullsjö för att ha en god förankring i sin hemkommun.

Han säger själv att han hyr gården från sin pappa för cirka 1 500 kronor i månaden.

Bildkälla: Wikipedia Commons

Vidare skriver Carlsson, som uppger att han periodvis är i Mullsjö en gång i veckan alternativt mer sällan, att det ”det hade varit mer ekonomiskt lönsamt” för honom att bo i Stockholm då kommunalskatten är högre i Mullsjö.

”Rötterna går djupt, jag är sjunde generationen på gården. Det är invånarna i Mullsjö och Jönköpings län som jag representerar i riksdagen och jag har sett det som en hederssak att vara skattebetalare i min hemkommun” skriver Carlson i ett inlägg på Facebook.

Enligt DN har han kvitterat ut över en kvarts miljon kronor i bostadsersättning från riksdagen sedan 2011. Mellan åren 2010-2015 har han fått ut 71 000 kronor i traktamente.

Skrev sig hos sin mamma

Robert Hannah,  bostadspolitisk talesperson för Liberalerna,  bor enligt Dagens Nyheter med sin sambo och barn på Södermalm i Stockholm. Men några dagar innan han röstades in riksdagen 2014 ska han ha skrivit sig hos sin mamma i Göteborg.

Hannah har fått 65 000 i bostadsersättning samt 59 000 kronor i traktamente mellan september 2015 och oktober 2018, enligt tidningen. Han ska ha betalat cirka 2 500 kronor till sin mamma varje månad, enligt Liberalernas pressekreterare.

”I Göteborg har jag i perioder bott med min mor men även haft en egen lägenhet. I Stockholm har jag under stora delar av tiden som riksdagsledamot haft en partner varför jag bara tagit emot halva ersättningen från riksdagen för Stockholmslägenheten.”, skriver han i en kommentar till Dagens Nyheter och berättar mer om saken på sin Facebook-sida.

Moderaten Pål Jonsson är folkbokförd i Arvika, det på en gård som ägs av hans pappa. Han säger till tidningen att han alltid varit skriven där och att han är där varje helg.

Lämnade riksdagen i våras

Jonsson har kvitterat ut 40 000 kronor i bostadsersättning sedan 2017, skriver DN.

Den tidigare C-ledamoten Eskil Erlandsson, som lämnade riksdagen i våras, har varit skriven med sin mamma på en gård i Småland. Familjen och barnen är i sin tur skrivna i Stockholm.

Sedan 2014 har Erlandsson kvitterat ut 136 000 kronor i bostadsersättning, uppger DN, som inte fått någon kommentera från den tidigare C-ledamoten.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här.