Fyrabarnsmamman Anette tog sig ur hemlösheten – nu vill hon hitta sin okända välgörare: ”Snälla hör av dig”

Anette Lykkegaard är som vilken fyrabarnsmamma som helst.

Med ett undantag: Hon har en speciell historia.

I flera år levde hon som hemlös i missbruk. Men efter att en främling kommit fram till henne med en gåva vändes livet totalt.

Hos Anette tändes en gnista – som gjorde att hon kunde ta sig ur både missbruket och hemlösheten.

Hon brinner för sina barn, barnbarn – och för att hjälpa andra som hamnat i hemlöshet.

I TV4:s Nyhetsmorgon berättade hon sin historia på torsdagsmorgonen.

Anette levde som hemlös i sju år. Hon beskriver att livet bestod i att hitta pengar till droger, och någonstans att sova över natten.

Det berättade hon öppenhjärtigt för programledarna Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det var som ett vakuum. Jag bara existerade. Alla dagar såg mer eller mindre exakt likadana ut. Enda skillnaden var om jag skulle vakna i arresten, på stadsmissionen eller i en källare, säger Anette till TV4:s Nyhetsmorgon.

Hon förklarar att hennes självbild var nere i botten.

– Jag kände mig som en riktigt usel mamma som gjorde detta mot mina barn. Jag visste att jag skulle dö i missbruk. Jag hade förlikat mig med det. Det var inget jag var rädd för.

Men så en dag för 16 år sen vände livet fullständigt. Anette sov i en källare i Malmö, vaknade på julaftonsmorgonen av nybryggt kaffe. Någon väldigt godhjärtad person hade ställt dit kaffe i termos, några smörgåsar och några julklappar. Anette blir märkbart berörd när det kommer på tal – och vill att personen som gjorde detta hör av sig till henne.

– Snälla, hör av dig, vem det än är.

Foto: TV4

– Jag vaknade av att det luktade nybryggt kaffe – och där står en bricka med kaffe, smörgåsar och julklappar!

Det var den lilla gesten som gjorde att hon började ta tag i sitt liv. Hon gick till stadsmissionen och bad om hjälp. Det gick hon, och i dag har hon levt nyktert i 16 år.

Anette vill nu ägna sina dagar åt att hjälpa de som hamnat snett i samhället. Hon har ett gott råd till oss alla – en enkel gest kan göra så mycket. Det är hon själv ett levande exempel på.

– Titta på dem. Fråga hur det är. Har du en slant i fickan som du känner att…ja, ge dem en slant. Vad är problemet liksom? Har du vad du behöver, alltså det kostar så lite. Köp en kopp kaffe att ta med sig och ge till någon hemlös som sitter där. Det lilla, att den här människan blir sedd, som är en människa, kan ändra liv. Det ändrade mitt liv. Det är inga monster, säger Anette i TV4:s Nyhetsmorgon.

Numera arbetstränar på ett hvb-hem några gånger i veckan. Och det är ingen tvekan om att det är vad Anette vill syssla med framöver – och hjälpa andra som hamnat i hemlöshet.

Se hela den berörande intervjun med Anette här:

Vilken förebild du är, Anette. Jag hoppas verkligen att andra kan inspireras av din livshistoria. Stort lycka till med allt i framtiden.

Dela gärna vidare och gilla inlägget för att visa ditt stöd! ❤️