Fyrverkerier fick vettskrämd hund att springa för livet i flera timmar – nu kan han inte gå längre

Att hundar är rädda för fyrverkerier vet nog de flesta vid det här laget. Ljudet av smällare upplevs mycket högre hos de fyrbenta än hos oss människor, och eftersom de har svårt att förstå vad det är för något kan de bli enormt stressade. Det är inte helt ovanligt att hundar som skräms av fyrverkerier drabbas av en hjärtattack.

Det familjehunden Amy råkade ut för är inte lika vanligt, men sannolikheten att någon annan hund är med om samma sak är stor, därför vill hundägaren Joanne varna andra.

Foto: TT/Shutterstock

Det var på nyårsafton som en smällare av misstag avfyrades för tidigt, vilket gjorde hunden Amy så vettskrämd att hon rusade rakt ut från familjens bakgård.

Att få tag i den livrädda Amy var omöjligt eftersom att hon är en vinthund med snabba ben.

Familjen gav sig ut och sökte febrilt efter Amy, men utan några resultat.

Hade sprungit i 30 timmar

Joanne, hennes sambo Nick, och deras två barn var förtvivlade över att Amy sprungit iväg. Joanne försökte föreställa sig att någon tagit in Amy i ett tryggt hem så länge, men så var inte fallet.

Efter över ett dygn hörde någon av sig till familjen, efter att ha sett deras efterlysning på Facebook. De hade hittat Amy., med trasiga tassar.

”Amy hade tillbringat 30 timmar utomhus, och praktiskt taget sprungit konstant i ett försök att hitta hem. Hennes tassar var utslitna, röda och ömma, vilket gjorde att hon förlorat förmågan att gå”, berättar matte Joanne för The Mirror.

Tassarna var sönderslitna

Joanne fick linda in Amys tassar så att de kunde läka. För stunden var de så utbrända att hunden inte kunde gå.

Joanne berättar att Amy inte var sig själv, då hon skakats av chocken av den fyrverkeripjäs som antände bredvid henne.

Nu vill Joanne varna andra. Hon menar att hon förstår att folk vill ha fyrverkerier på nyår, men ber dem tänka till.

”Men jag tror bara att det vore trevligt om de skulle förvarna människor och säga att de skulle avfyra dem vid en viss tidpunkt när allas hundar är inne, så det som hände med Amy inte händer några andra hundar.”.

Dela gärna hundägarens uppmaning om du också är emot fyrverkerier, och värnar om våra husdjur.