Gatan utanför Rysslands ambassad kan bli omdöpt – så kan nya namnet bli: ”Enkelt och symboliskt…”

gjörwellsgatan, rysslands ambassad, ryska ambassaden, ukraina

Foto: TT

Världen sluter upp för att visa sitt stöd till Ukraina.

Bland annat genom nya namnförslag – på gatan i Stockholm där Rysslands ambassad håller till.

– Vi tycker att det är ett enkelt och symboliskt sätt att visa att Stockholm och Sverige sluter upp bakom Ukraina, säger Nike Öbrink (KD), ordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet, till TV4.

Det var den 24 februari som Ryssland inledde en invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har kriget tvingat miljontals människor att lämna sina hem och fly förödelsen.

Runt om i världen har människor visat sitt stöd för Ukraina och det ukrainska folket. Även i Sverige har engagemanget för att hjälpa de drabbade varit stort.

Vi har berättat om allt från busschaufförer som kört hundratals mil för att rädda människor på flykt, till insamlingar och folk som har öppnat upp sina hem.

LÄS MER: Kjell Bergqvist varma krafttag – hjälper ukrainska flyktingar i trygghet: ”Måste ju också ta hand om folk”

STOCKHOLM 20220224 Prostester mot Rysslands attack mot Ukraina utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kan döpa om gatan utanför Rysslands ambassad

Men det finns även andra sätt för att visa stöd till Ukraina. I Stockholm diskuteras det nu om gatan utanför Rysslands ambassad ska byta namn – till något som är kopplat till Ukraina.

– Vi tycker att det är ett enkelt och symboliskt sätt att visa att Stockholm och Sverige sluter upp bakom Ukraina, säger Nike Öbrink (KD), ordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet, till TV4.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet föreslår därmed att gatan, som just nu heter Gjörwellsgatan, ska döpas till ”Zelenskyjgatan”. Detta efter namnet på den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Även om det är ovanligt att döpa om gator i Sverige, kan det nu bli verklighet. Flertalet andra namnförslag har också kommit in – och på måndag ska frågan diskuteras när namnberedningen i Stockholm stad träffas under ett ordinarie sammanträdande.

– Då kommer man att diskutera de här fantastiska förslagen som har kommit in. Det är väldigt positivt med det här engagemanget för att visa Ukraina solidaritet. Så jag hoppas verkligen att vi snart kan fatta ett beslut, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, till TV4.

STOCKHOLM 20180327 Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT

Fler förslag på namnbyten

Men det är inte bara i Stockholm som liknande beslut är på gång. I den litauiska huvudstaden Vilnius har man redan satt upp en skylt med texten ”Det fria Ukrainas hjältar” utanför ryska ambassaden. I Tirana, Albanien, heter det ”Det fria Ukrainas gata” utanför ambassaden.

Likaså finns förslag på namnbyten i London, ”Zelensky Avenue”, och i Köpenhamn till ”Ukrainegade”.

I Göteborg har det också lämnats in medborgarförslag till Göteborgs stad om att byta gatunamn där ryska konsulatet heter. Där lyder förslaget ”Zelenskys gata”.

– Det är i solidaritet med Ukrainas folk. Man kan bidra på olika sätt och det här är ett sätt att bidra. Så är det ju lite grann en nagel i ögat för den nuvarande regimen att få uppge den adressen, säger initiativtagaren Ulla-Carin Moberg till Sveriges Radio.

Vad tycker du om förslagen? Lämna gärna en kommentar!

Exit mobile version