Svenska parets hjälteinsats – ordnade 140 sängplatser till ukrainska flyktingar på några timmar

Över 1,7 miljoner människor har tvingats fly från Ukraina. De är nu i behov av hjälp och skydd.

Många engagerar sig för att hjälpa de drabbade, också här i Sverige.

När Mats och Maria Eksenstam nåddes av informationen att en buss med flyktingar skulle anlända till Växjö stod de för en enastående insats.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari har civila tvingats fly och söka skydd i andra länder.

Enligt UNHCR har över 1,7 miljoner människor lämnat sina hem och Europa står inför den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

Omvärldens engagemang för att hjälpa de drabbade i Ukraina är mycket stort. Hjälporganisationer, företag, föreningar och privatpersoner bidrar genom att hjälpa på plats, bistå med förnödenheter eller välkomna flyktingar till sina hem.

Foto Ola Torkelsson / TT

Många engagerar sig

I veckan har vi kunnat läsa om den pensionerade sjuksköterskan Monica Johansson som vill ta sig till drabbade områden och hjälpa på plats.

Hon berättade för Newsner att hon försöker få med sig fler sköterskor som ska kunna hjälpa utsatta.

Också svenska kändisar har tagit initiativ för att stötta de som tvingats lämna ett krigsdrabbat Ukraina.

Kjell Berqvist finansierar bussar som tar sig ner till Polen med förnödenheter och som ska ta med sig flyktingar tillbaka till Sverige.

LÄS MER: Kjell Bergqvist varma krafttag – hjälper ukrainska flyktingar i trygghet: ”Måste ju också ta hand om folk”

– Huvudmålet är att hämta människor, sen har vi samlat in mängder med förnödenheter, smärtstillande, mediciner, tandborstar och mycket mer som vi tar med ner till Polen, berättade skådespelaren för Expressen.

Växjöbor hjälper familjer på flykt

Igår kunde vi också berätta om Rose-Marie Östergren och Bobbo Nilsson, busschaufförerna som kört från Halmstad till Polen och hämtat 39 flyktingar. Efter en lång färd är de nu tillbaka i Sverige.

Deras resa tog slut i Växjö, där familjer mötte upp för att erbjuda sina hem till de människor som lämnat sitt i Ukraina. Flera bussar med flyktingar har sedan dess ankommit till staden.

Två av dem som stod med öppna armar i Växjö när bussar med flyktingar anlände var paret Mats Ekenstam och Maria Falk Ekenstam.

Växjöborna erbjöd inte bara sitt eget hem för två ukrainska familjer, de stod dessutom för en enastående insats och ordnade sovplatser till många av de som flytt.

Mats och Maria Ekenstam
Mats Ekenstam och Maria Falk Ekenstam. Foto: Facebook

140 sängplatser inom tio timmar

Genom sociala medier sökte Mats Ekenstam efter personer runt om i Växjö som kunde hjälpa till att ta emot flyktingar.

”Det kommer vara ca 60 personer på bussen, de flesta är mammor med barn. De har varit på flykt sedan kriget startade. Några har i skrivande stund precis lyckats korsa gränsen till Polen efter 14 timmars vandring. De behöver någonstans att få landa, vila ut och få värme, mat och omtanke”, skrev Mats i ett Facebook-inlägg.

Samordning av er runt Växjö som kan ta emot flyktingar från Ukraina imorgon🇺🇦Vi har nu fått reda på att bussen kommer…

Posted by Mats Ekenstam on Sunday, March 6, 2022

Tio timmar senare hade Mats och Maria Ekenstam 140 sängplatser att erbjuda till de människor som flytt från Ukraina.

– Det bara exploderade i mejlkorgen. Tack vare kraften från alla löste vi det, säger Mats och Maria till Smålandsposten.

I flera Facebook-inlägg uttrycker Mats sin tacksamhet för alla de människor som ställer upp. Men han uttrycker också att hjälpinsatserna kommer behöva fortgå.

”Det akuta behovet tills imorgon är löst, men flyktingströmmen kommer bestå”, skriver han i ett inlägg.

Vilken fantastisk insats! Läs mer om hur du kan hjälpa de drabbade i Ukraina här.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);