Pensionerade sköterskan Monica vill hjälpa ukrainska flyktingar – uppmanar folk att följa med: "Vi behövs"
Flyktingar i Ukraina

Pensionerade sköterskan Monica vill hjälpa ukrainska flyktingar – uppmanar folk att följa med: ”Vi behövs”

Ryssland invasion av Ukraina får människor att fly för sina liv. Många svenskar har visat en vilja av att donera pengar och skicka förnödenheter till det ukrainska folket, men det finns också de som vill är villiga att åka till gränsen för att hjälpa utsatta på plats. En av dem är Monica Johansson, pensionerad narkossjuksköterska. Nu gör hon ett upprop för att få med sig fler. 

– Det är inte bara pengar som behövs, utan händer. Nu hoppas jag att fler som jobbat inom vården vill följa med mig, säger Monica till Newsner. 

Monica Johansson från Örebro är gammal narkossjuksköterska och har många års erfarenhet av att jobba inom vården. Hon är pensionerad sedan drygt tio år tillbaka, men kriget i Ukraina har gjort henne redo att genast börja arbeta igen. 

– Det är en humanitär katastrof, det är vad det är, säger Monica Johansson till Newsner. 

Hon fortsätter: 

– Jag sa till maken att ‘Nej, nu kan jag inte bara sitta här längre. Jag vill hjälpa till’. Jag vill åka dit med sjukvårdsmaterial, och jag vill ge vård till de som behöver, och jag hoppas att jag får med mig fler. 

Monica Johansson, pensionerad narkossköterska.
Foto: Privat

Hoppas få med sig fler

Ambitionen är att tillsammans med ett gäng andra sjuksköterskor och undersköterskor åka ner till Ukrainas gräns för att hjälpa utsatta

– Mitt önskemål är att jag får med mig åtminstone 15 eller 10 undersköterskor eller sjuksköterskor, och tillsammans åker vi ner till den ukrainska gränsen för att ge behövande vård, säger Monica Johansson. 

Att få med sig frivilliga på en sådan resa är dock en utmaning, berättar Monica. Hon hoppas dock att fler ska förstå att minsta insats gör skillnad. 

– Många tycker att idén är jättebra och de vill gärna hjälpa till, men de tror att de inte kommer vara till någon hjälp eller att de är för gamla, men det är fel, säger Monica. 

Hon tillägger: 

– Jag förstår att folk är rädda, men alla behövs. 

Ukrainska flyktingar
Flyktingar från kriget i Ukraina korsade tisdagen den 1 mars gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen. De ukrainska flyktingarna bussas från gränsen till gränsstaden Przemysl för vidare färd. Bilden: Flyktingar vid uppsamlingsstationen i staden Przemysl. Foto Ola Torkelsson / TT/

Monica: ”Jag är redo”

Monica hoppas att fler som har erfarenhet av arbete inom vårdyrken ska vilja göra resan med henne. Eller erbjuda hjälp i någon form.

– Det behöver inte bara vara sjuksköterskor och undersköterskor som åker med. Man kan organisera eller skjutsa. Man kan åka ner med mediciner eller förnödenheter. 

Läs mer: Så kan du hjälpa utsatta i Ukraina: Här är trovärdiga hjälporganisationerna att ha koll på

Monica har varit pensionerad i många år, men att vara beredd att åka till ett utsatt Ukraina med kort varsel och jobba är inget som förvånar hennes make. 

– Han säger att jag är en typisk stenbock. Han har erbjudit säga att köra, men blir vi många måste vi ju ha fler som kör, säger Monica till Newsner. 

Uppmuntrar andra att höra av sig

Monica uppmuntrar andra eldsjälar att höra av sig till henne om de vill hjälpa henne att hjälpa utsatta i Ukraina.

Har du en idé eller vilja att hjälpa till kan du kontakta Monica på mailadressen: [email protected]

Läs mer: Kjell Bergqvist varma krafttag – hjälper ukrainska flyktingar i trygghet: ”Måste ju också ta hand om folk”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);