Kjell Bergqvist varma krafttag – hjälper ukrainska flyktingar i trygghet: "Måste ju också ta hand om folk"
Kjell Bergqvist, ukrainska flyktingar

Kjell Bergqvist varma krafttag – hjälper ukrainska flyktingar i trygghet: ”Måste ju också ta hand om folk”

Krisen i Ukraina växer sig större för varje dag. Människor tvingas lämna sin hem och söker skydd i andra länder.

Omvärlden visar stort stöd för den ukrainska befolkningen. Också svenska kändisar engagerar sig genom att hjälpa de som tvingas fly.

Kjell Bergqvist är en av dem och skickar bussar ner till Polen.

”Huvudmålet är att hämta människor”, säger han till Expressen.

Rysslands invasion av Ukraina tvingar folk att lämna sin hem och fly över gränser. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 1,7 miljoner människor flytt Ukraina, rapporterar SVT Nyheter.

Majoriteten har flytt till grannlandet Polen för att söka skydd. Omvärldens engagemang för att hjälpa de drabbade är stort.

Hjälporganisationer, föreningar, företag och privatpersoner har tagit flera viktiga initiativ för att hjälpa civila som flyr sitt hemland. Antingen genom att ta sig till utsatta områden och hjälpa på plats, eller genom att öppna upp sina hem.

Många har också skänkt förnödenheter som behövs för att hjälpa de människor som är på flykt.

Bland annat har ett svenskt åkeri kört ner förnödenheter till gränsen mellan Polen och Ukraina. Busschaufförer som åkt hundratals mil för att rädda människor på flykt och rederijätten Stena-Line gick också ut med att de vill hjälpa flyktingar från kriget i Ukraina och erbjöd avgiftsfria resor på sina färjor.

Läs mer: Kungens starka tal – orden om kriget i Ukraina: ”Katastrofen är ett faktum”

Också flera svenska kändisar har startat initiativ för att hjälpa flyktingar.

Människor flyr från Ukraina
Familjer från Ukraina flyr kriget vid gränsen till Polen. Foto: Ola Torkelsson / TT

Steffo Törnquist skickar förnödenheter till Polen

En av de som engagerat sig för att skicka förnödenheter till ukrainska flyktingar är tv-profilen Steffo Törnquist, skriver Expressen.

I ett Instagram-inlägg berättar ”Nyhetsmorgon”-programledaren att hans kompanjon samlat ihop en stor mängd förnödenheter som ska köras till Polen.

”Kanske underlättar det livet en smula för människorna som lyckats fly kriget i Ukraina.” skriver Steffo Törnquist i inlägget. 

Johan Petré på plats

Förnödenheterna körs med bussar till Warsawa i Polen. Det är festfixaren Johan Petré som ihop med Ekman Buss tagit initativ till denna hjälpinsats.

Enligt Expressen är Johan Petré på plats i Warsawa där han samordnar en stor insats för att hjälpa människor med boende, mat, förnödenheter och även transport till Sverige. 

I Steffo Törnquist inlägg syns också ett annat bekant ansikte.

”Och när vi lastade kom Kjelle Bergquist, som bekostat ett par busstransporter ytterligare. Många hjälper till, kommer med sina kassar och väskor. Det finns en sorg i allas ögon, en tyngd i samtalet, men det finns också en kraft”, skriver han i inlägget.

Kjell Berqvist vill hämta människor som tvingats fly

Kjell Bergqvist finansierar flera av bussarna som kör från Stockholm till Polen.

– Huvudmålet är att hämta människor, sen har vi samlat in mängder med förnödenheter, smärtstillande, mediciner, tandborstar och mycket mer som vi tar med ner till Polen, berättar skådespelaren för Expressen.

Kjell Bergqvist
Kjell Bergqvist. Foto: Instagram

Via ”Familjen Bergqvist Insamlingsstiftelse” sponsrar Kjell Bergqvist hjälpinsatsen ekonomiskt. Men för Expressen berättar skådespelaren att han också hjälper till med logistik och att se till att ukrainska flyktingar blir omhändertagna vid sin ankomst till Sverige.

– Det är en sak att ta hit folk, man måste ju också ta hand om folk när de kommer hit.

Skådespelaren berättar att han även ordnar med boenden genom vänner i Stockholm. 

– Vi ser till att alla blir omhändertagna, man tar ju på sig ett ansvar när man gör sånt här, förklarar Kjell Bergqvist. 

Här kan du läsa mer om hur du kan stötta Ukraina.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required