Svenska rederijätten Stena Line hjälper ukrainska flyktingar – erbjuder gratis resor: ”Vill göra vad vi kan”

Stena Line vill hjälpa till att rädda flyktingar från kriget i Ukraina och erbjuder avgiftsfria resor på sina färjor. Det meddelar den svenska rederijätten i ett inlägg på Facebook.

Idag, onsdag, har närmare 836 000 människor flytt från Ukraina till grannländer och hundratusentals andra är på flykt inom landet. Det visar nya siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Runt om i världen mobiliserar organisationer, föreningar och privatpersoner för att hjälpa de utsatta i Ukraina. Antingen med förnödenheter på plats eller genom att erbjuda, exempelvis en sovplats, under flykten.

Bara den senaste veckan har vi läst om privatpersoner som hjälpt sjuka och människor med funktionvariationer att ta sig till Sverige, om svenska busschaufförer som kört ned förnödenheter till gränsen mellan Polen och Ukraina och svenska djurhjältar som fokuserar på att hjälpa djur.

Stena Line hjälper flyktingar

Nu meddelar svenska rederiet Stena Line att de också bestämt sig för att hjälpa till.

Ukrainska flyktingar/ Stena Line
Foto: Ola Torkelsson, TT/ Ruud, Vidar, NTB

I ett inlägg som väckt stor uppmärksamhet på Facebook meddelar rederiet att de erbjuder avgiftsfria resor för ukrainska flyktingar som tvingas söka skydd i andra länder.

”Stena Line är bekymrade över följderna som konflikten i Ukraina medför och vill göra vad vi kan för att hjälpa de drabbade i Ukraina som söker skydd i andra länder genom att erbjuda en avgiftsfri överfart på våra färjor. Så länge säkerheten ombord bibehålls, samt i mån av plats, kommer vi hjälpa passagerare att boka biljett på första möjliga avgång. Samtliga passagerare måste kunna uppvisa giltigt pass”, skriver Stena Line i inlägget.

LÄS MER: Hjärtskärande bilder på Ukrainas husdjursägare – vägrar lämna sina fyrfotade familjemedlemmar i kriget

Gratis transport av förnödenheter

Rederiet kommer dessutom att hjälpa till att transportera förnödenheter till registrerade välgörenhetsorganisationer. Detta om det har för avsikt att hjälpa människorna i eller från Ukraina.

”Detta under förutsättning att vi kan bibehålla vår säkerhet i hamnar och ombord samt i mån av plats”, skriver Stena Line.

Stena Line är bekymrade över följderna som konflikten i Ukraina medför och vill göra vad vi kan för att hjälpa de…

Posted by Stena Line Sverige on Wednesday, March 2, 2022

Inlägget har mötts av starka reaktioner och i kommentarsfältet hyllas rederiet för sitt initiativ.

”Bra jobbat Stena Line ! Ni har hjärta på rätt ställe!”, skriver en person.

”Bästa Bästa er.. Så enastående fint..”, skriver en annan.

”Allt handlar inte om att skänka pengar, I många fall är det en tjänst som behövs, och den ger ni nu. Stor eloge till Stena Line!”, skriver en tredje.

Flera tågbolag i Europa har infört liknande satsningar och låter ukrainska flyktingar att åka gratis.

Under tisdagen meddelade även MTRX att även dem kommer att erbjuda fria resor för ukrainska flyktingar.

”Vi ställer oss bakom initiativet, precis som flera tågbolag inom Europa gör, att låta flyktingar från Ukraina resa gratis med tåg för att underlätta deras fortsatta färd undan kriget. Det innebär att alla resenärer med ukrainskt pass åker gratis med oss på MTRX”, skriver MTRX i ett inlägg på Facebook.

Vi ställer oss bakom initiativet, precis som flera tågbolag inom Europa gör, att låta flyktingar från Ukraina resa…

Posted by MTRX on Tuesday, March 1, 2022

Tycker du att fler borde ta efter? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);