Svenska åkeriet hjälper ukrainska flyktingar – kör förnödenheter till gränsen: ”Fått en önskelista…”

Många runt om i världen engagerar sig nu för att hjälpa de människor som tvingas fly från Ukraina.

I Sverige bidrar flera företag för att stötta de drabbade – bland annat åkeriet Bro Väggarage på Gotland.

De kör lastbilarna ner till polska gränsen med förnödenheter till ukrainska flyktingar, rapporterar P4 Gotland.

Torsdagen den 24 februari inledde Ryssland en invasion av Ukraina. Sedan dess är över 600 000 människor på flykt. Många försöker ta sig till grannländerna Polen, Ungern, Moldavien, Slovakien och Rumänien för att söka skydd, uppger UNHCR.

Engagemanget för att hjälpa flyktingar från Ukraina är stort. Flera svenska hjälporganisationer har förberett akuta insamlingar för att stötta de drabbade.

Det är inte bara hjälporganisationer som agerar. Privatpersoner runt om i Sverige startar insamlingar, öppnar sina hem och åker till gränsen för att hjälpa människor på flykt från Ukraina.

Newsner har tidigare rapporterat om det svenska paret Christer Ahlin och hans fru Nataliya Tarasova. De kämpar nu för att få ut sjuka och människor med funktionsvariationer ur det krigsdrabbade Ukraina.

Människor flyr från Ukraina
Familjer från Ukraina flyr kriget vid gränsen till Polen. Foto: Ola Torkelsson / TT

Åkeri kör förnödenheter för att hjälpa ukrainska flyktingar

Många företag agerar nu också för att hjälpa de som tvingas fly.

Det gotländska åkeriet Bro Väggarage ska köra förnödenheter till Polen för att hjälpa de som flyr över gränsen, uppger P4 Gotland.

I ett Facebook-inlägg skriver åkeriet:

”Ser att andra delar av landet å andra länder samlar ihop saker å kör mot fronten. De kan vi göra härifrån ön me! Har nån lust att engagera sig å samla på grejer som behövs till Ukraina så kan vi köra dit det!”

I intervjun med P4 Gotland berättar Petter Järesund, som driver åkeriet, att rutten till Polen, mot Ukrainska gränsen, inte är längre än vad de åker i vanliga fall.

– Det är ganska nära dit. En sån rutt är inte mer än vad vi åker i vanliga fall, alla dagar, fram och tillbaka ifrån Sverige. Det är görbart, säger han till P4 Gotland.

Fått en slags önskelista

Åkeriet ska frakta en mängd olika sorters förnödenheter.

– Vi har fått en önskelista från polska ambassaden kan man säga. Det är sjukvårdsmaterial och desinfektionsmedel, en rätt lång lista, berättar han.

I ett senare Facebook-inlägg publicerar Bro Väggarage listan de fått från polska ambassaden i Sverige.

Utöver sjukvårdsmaterial och desinfektionsmedel behövs bland annat kläder, hygienartiklar, mat och vatten. Även tändstickor, ljus, batterier och belysning.

önskelistan uttryckt från polska ambassaden i stockholm ( om man transporterar ner något)• Kläder (nya eller begagnade…

Posted by Bro Väggarage AB on Tuesday, March 1, 2022

Stort gensvar – många vill hjälpa till

Efter att Bro Vägarage publicerade inlägget på Facebook har de fått ett stort gensvar. Andra företagare och handlare på Gotland har ställt upp och bidragit till åkeriets insamling.

”Flera butiker kommer från och med i morgon att administrera och se till att var och en som vill göra nåt kan handla och låta dem packa på pall som vi samlar in innan transporten går iväg”, skriver de i inlägget.

Resan går från Gotland med målet Polen och ukrainska gränsen. Destination Gotland kommer bidra till initiativet genom att stå för med färjeresan.

”Anträffande resan så har Destination Gotland bidragit med tur och returresa för transporten härifrån”, fortsätter inlägget.

Läs mer om hur du kan hjälpa utsatta i Ukraina här.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);