Rose-Marie och Bobbo har räddat 39 flyktingar från Ukraina – är nu framme i Sverige: ”Vill åka tillbaka…”
Bobbo Nilsson och Rose-Marie Östergren, buss i Polen

Rose-Marie och Bobbo har räddat 39 flyktingar från Ukraina – är nu framme i Sverige: ”Vill åka tillbaka…”

Över 1,7 miljoner människor har flytt från sina hem i Ukraina och insatserna för att hjälpa de drabbade är många.

Förra veckan körde Rose-Marie Östergren och Bobbo Nilsson bussar till Polen för att hämta flyktingar.

Nu är de tillbaka i Sverige tillsammans med 39 människor som flytt från sitt hemland.

”Vi vill åka ner igen. Vi måste dit ner och göra allt vi kan för det här”, säger de i en intervju med Nyhetsmorgon.  

Krisen i Ukraina växer sig större för varje dag och över 1,7 miljoner människor är på flykt, enligt siffror från UNHCR

Majoriteten har flytt till grannlandet Polen för att söka skydd och omvärldens engagemang för att hjälpa de drabbade är stort.

Hjälporganisationer, föreningar, företag och privatpersoner har tagit flera viktiga initiativ för att hjälpa civila som flyr sitt hemland. Många skänker och skickar förnödenheter. Bland annat har ett svenskt åkeri kört ner förnödenheter till gränsen mellan Polen och Ukraina.

LÄS MER: Svenska rederijätten Stena Line hjälper ukrainska flyktingar – erbjuder gratis resor: ”Vill göra vad vi kan”

Hjälper på plats

Det finns också de som väljer att hjälpa till på plats. Bland annat pensionerade sjuksköterskan Monica Johansson är redo att åka till Ukraina för att hjälpa utsatta.

Monica Johansson hoppas få med sig fler sjuksköterskor och undersköterskor till Ukrainas gräns för att hjälpa de drabbade.

Vi har också läst om busschaufförer som åkt hundratals mil för att rädda människor på flykt.

Några av dem är Rose-Marie Östergren och Bobbo Nilsson, som nu återvänt till Sverige ihop med flera ukrainska flyktingar, rapporterade Nyhetsmorgon.

Rose-Marie och Bobbo körde till Polen

I onsdags förra veckan satte sig busschaufförerna Rose-Marie Östergren och Bobbo Nilsson bakom ratten för att ta sig ner till Polen för att hjälpa människor på flykt.

På bussbolaget Flexbuss Facebook-sida har man kunnat följa resan till och från Polen.

Tidigt i morse påbörjade den första bussen resan hem mot Sverige. Det blev en full buss med kvinnor och barn som nu är på väg mot Gdynia och nattfärjan till Karlskrona för vidare färd mot Småland imorgon. 💙💛💙

Posted by Flexbuss on Friday, March 4, 2022

Tillsammans med två kollegor från Flexbuss körde de två bussar fyllda med förnödenheter från Halmstad mot Polen och ukrainska gränsen.

– Vi hade med oss blöjor, bindor och hygienartiklar. Kuddar, filtar och sovsäckar. Och vatten. Inga kläder, det är det de behöver minst, sade Rose-Marie Östergren till Nyhetsmorgon.

Under onsdagsnatten förra veckan anlände bussarna till Polen och ett upptagningscenter sex mil från ukrainska gränsen. Nyhetsmorgons programledare Soraya Lavasani ställde då frågan om hur situationen var på plats.

– Kaos. Ingen bra organisation, bara kaos, svarade Bobbo Nilsson.

Förnödenheter lämnas av i Polen
Förnödenheter lämnas av i Polen. Foto: Facebook

Frågar om man får bo i tält eller lägenhet

Rose-Marie och Bobbo fortsatte berätta om hur arbetet gick till för att kunna hjälpa de människor som flytt från Ukraina med att ta sig till Sverige. Ett arbete som inte varit så lätt då inte alla vet vad Sverige är för land.

– Det handlar mycket om att träffa flyktingarna, flera gånger, prata med dem och berätta om vad Sverige är. Så går de i väg och funderar lite grann. Sen kommer de tillbaka och har nya frågor, berättade Rose-Marie.

De ukrainska flyktingarna undrar främst om ekonomiska frågor, berättade de under intervjun.

– De frågar om hur boendet är, om man får bo i tält eller bo i lägenhet. Och om det finns möjlighet att få jobb i Sverige.

Räddat 39 flyktingar

Trots ett mycket tufft arbete i Polen kunde de svenska busschaufförerna till slut börja fylla upp bussen med kvinnor och barn som flytt från Ukraina.

Under gårdagens intervju med Nyhetsmorgon var Rose-Marie och Bobbo i Tyskland, på väg mot Sverige. Med sig hade de 39 flyktingar som snart kunde söka skydd i Sverige.

Enligt busschaufförerna har resan gått smärtfritt och medresenärerna mår under omständigheterna bra.

Bussen tar flyktingar till Sverige
Rose-Marie Östergren vid bussen som ska köra flyktingar till Sverige. Foto: Facebook

Vill åka ner igen

Programledaren Soraya Lavasani frågade Rose-Marie och Bobbo hur det känns nu när de snart är på svensk mark och uppdraget är i hamn.

– Av alla oss som har varit här nere känner att vi vill åka ner igen. Vi måste dit ner och göra allt vi kan för det här, svarade då Rose-Marie.

Bussarna har nu anlänt till Sverige och Växjö som var slutdestinationen. Där togs flyktingarna emot av människor som öppnat upp sina hem och ger dem en plats för återhämtning.

Här kan du se hela intervjun i Nyhetsmorgon med Rose-Marie och Bobbo

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required