Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Genom fjärrstyrning tar hackare över bilen mitt på motorvägen.

När jag är ute och kör med bilen på vägarna kan jag ibland förställa mig hur det vore om exempelvis bromsarna slutade att fungera. Jag skulle troligen drabbas av panik och är så oerhört tacksam för att det den här killen råkar ut för aldrig har hänt mig.

Mitt i körandet drar fläktarna igång på full effekt och sprutar ut kall luft i bilen medan radion dundrar musik på högsta volym. Plötsligt lägger dessutom bilens motor av medan killen färdas i full fart på motorvägen. När han sedan ska parkera fungerar inte bromsarna och bilen rullar långsamt ner mot ett dike.
Men allt detta sker inte av sig självt.

Förklaringen är att bilens datasystem hackats av säkerhetsforskarna Charlie Miller och Chris Valasek. De genomförde experimentet för att visa hur enkelt de kan ta över moderna bilars system. Allt som krävs är att din bil kan koppla upp sig mot nätet trådlöst. Uppfylls detta krav kan hackare ta över bilen via nätet, oavsett hur långt ifrån fordonet de befinner sig.

Bilen som användes i experimentet var en Jeep Cherokee, tillverkad av Fiat Chrysler. Företaget har nu släppt en uppdatering som ska skydda fordonen från liknande attacker i framtiden.

Titta på klippet här nedan och se hur läskigt det kan bli när du tappar kontrollen över din bil fullständigt. Det här vill jag aldrig någonsin uppleva.

Publicerad av Newsner, gilla gärna

 

Läs mer om...