Glada Hudik-stjärnan Emma Örtlund har gjort årets Rosa bandet – hedrar sin döda mammas minne

Här är årets rosa bandet 2022.
Bakom designen står Glada Hudik-stjärnan Emma Örtlund – som vill hedra minnet av sina bortgångna nära och kära.

På fredagen offentliggjordes årets rosa bandet – Cancerfondens kampanj för att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare.

Årets rosa band är designat av modellen och skådespelaren Emma Örtlund. Hon är bland annat känd från Glada Hudikteatern där hon slog igenom.

I en intervju på Cancerfondens hemsida förklarar Emma att hon gör detta för att hedra minnet av sin mamma Solveig, som avled i cancer.

– Den här designen av rosa bandet gör jag för min mammas skull. Hon var bara 65 år, det var för ungt, hon skulle inte dö då. Jag hade en kompis som dog i leukemi, jag gör det för honom med. Vi jobbade ihop och var vänner. Och jag gör det för alla andra som drabbas, säger Emma.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Cancerfonden/pressbild

Emma berättar om den vårdag 2015 som hon och familjen hade samlats i barndomshemmet tillsammans med läkare och sjuksköterskor, för att ta farväl av mamman. Hon ville säga förlåt till sin mor, ”för alla de gånger jag varit dum och elak mot dig”.

– Men mamma tittade på mig och sa: ”du har inte varit dum och elak mot mig Emma”. Det var så skönt att höra det innan hon dog.  Mamma fick ha med saker i sin bruna handväska till sitt nya liv, säger Emma i intervjun.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Cancerfonden/pressbild

Årets skapare av rosa bandet – som är inspirerat av 80-talet – konstaterar:

– Ingen förtjänar att få cancer, vare sig man är dum och elak eller världens snällaste. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Cancerfonden/pressbild

Så himla fint, Emma.

Dela gärna vidare inlägget för att visa Emmas skapelse!