GLÄDJEBESKED: Allt fler barn överlever cancer – efter alla bidrag till Barncancerfonden

Det unika fallet Vilfred är ett exempel på att cancer går att bota. När allt såg mörkt ut och Vilfred låg på dödsbädden, provade läkarna en ny medicin 2015.

Vilfred har aldrig fått tillbaka sina tumörer sedan dess.

Nu visar nya siffror att allt fler barn överlever cancer – det är en bit på vägen till nollvisionen.

Det var i november 2014 som Vilfrid, då 15 månader gammal, fick sina gener analyserade grundligt på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han hade drabbats av den mest aggressiva sorten av neuroblastom, en cancerform som drabbar främst barn.

Vilfreds skelett glöd

På Isotopröntgen lyser de sjuka cellerna rött. På Vilfred glöd hela skelettet. Han genomgår flera behandlingar och på den tredje blir han dödligt sjuk av biverkningarna. Läkarna avbröt behandlingen och stod med tomma händer – Vilfred låg på dödsbädden.

Fri från tumörer – unikt

Men efter några samtal till läkemedelsverket vänder det. Vilfred får chansen att testa ett nytt läkemedel. Sedan 2015 har inte Vilfred fått en enda tumör tillbaka, han var officiellt botad.

Med Vilfreds fall visar forskningen på cancer positiva resultat. Flera mediciner har inte alls fungerat, men vissa har. Sedan beror det från fall till fall på hur pass bra medicinen biter på patienten.

– Man kan tycka att det går långsamt med forskning. Det gör det också, men det är inte så konstigt i sig. Det går inte att ge patienter vad som helst. Men när det omöjliga plötsligt blir möjligt sprids hopp, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till Aftonbladet.

Överlevnaden har ökat

Under 2018 slog Barncancerfonden rekord – de fick in 274 miljoner kronor till forskning. Utan pengarna skulle cancerforskningen aldrig ha kommit så här långt.

De glädjande siffrorna visar att överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent i genomsnitt på bara fem år. Det kan tänkas vara en ganska lång tid, men även om forskningen går sakta så går den framåt. Varje år dör fortfarande omkring 50 barn och 300 barn lider. Nollvisionen är alltså långt borta, men det här är den största enskilda ökningen sedan början på 90-talet, enligt Aftonbladet.

– Det är oerhört roligt och överträffar mina förväntningar. Kurvorna har länge planat ut och vi har haft 80 procent femårsöverlevnad under ganska lång tid. Så jag är verkligen glad över de här siffrorna, säger Kerstin Sollerbrant till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Ny teknik skapar möjligheter

Vilfred står som ett unikt fall i forskningen där en medicin funkade för honom. Det hjälper givetvis i resterande forskning. De nya tekniska metoderna gör det lättare att se cancer i ett tidigt skede. De nya teknikerna med att analysera DNA kom för fem år sedan när Vilfred blev sjuk. På så sätt kunde läkare redan i diagnosstadiet se hur hela Vilfreds DNA-krets såg ut och därmed hitta vägen till behandling tidigt.

Det här är fantastiska siffror med tanke på den långa tiden som cancer har funnits och ingen har vetat vad som ska göras. Hoppet, är kanske det sista som lämnar en. Många av oss känner någon som kämpar mot cancern – det här ger en gnista av hopp. Sprid gärna vidare för att upplysa dina vänner om de glädjande nyheterna! Och skicka alla dina tankar i kommentarerna på Facebook till alla anhöriga som förlorat sina barn i cancer. 

Video – hyllning till sjuksköterskor: