Glädjebeskedet: 5 hälsoskäl till varför du bör äta mer lakrits

Alla som gillar lakrits vet att man kan få riktig abstinens efter den söt-salta godsaken, men inte lika många vet att lakrits har flera hälsosamma fördelar. Så efter att ha läst detta kommer du att njuta ännu mer av att äta lakrits, och kanske börja äta mer.

1. Det ökar förbränningen

Lakrits innehåller många antioxidanter som är bra för kroppen, och dess starka essens har en förmåga att höja kroppens temperatur och därmed öka förbränningen, det skriver Tandläkartidningen. Att tänka på om man vill öka sin förbränning är att välja så ren lakrits som möjligt istället för att vräka i sig godis så att det ger motsatt effekt. 

2. Det botar magproblem

Många känner till lakrits som godis, men lakrits-roten har en lång medicinsk historia bakom sig. Då lakrits innehåller salicylsyra som är samma ämne som finns i medicin mot värk, så användes lakrits förr till att bota magsmärtor och sura uppstötningar.

3. Det lindrar hosta

Har du någon gång funderat på vaför hostmedicin ofta har smaken av lakrits? För tusentals år sedan upptäckte man att lakrits har både slemlösande  och antiinflammatoriska egenskaper, därför passar den bra i hostmedicin.

4. Det är bra för den som har lågt blodtryck

Lakrits höjer blodtrycket, därför är det ett bra val av sötsak för den som har lågt blodtryck. Har man däremot högt blodtryck eller är gravid är lakrits inte att rekommendera. 

5. Det är bra för tänderna

Det låter knasigt om man tänker å lakrits som godis, men faktum är att lakritsroten som man gör pulver och ren lakrits av motverkar karies. Det är också bra mot muntorrhet, det skriver tidningen MåBra

Källa: MåBra, Nyttigt, Tandläkartidningen