Glädjebeskedet: Brandmän får högre lön i nytt avtal

Förhandlingarna har pågått i veckor och nu står det äntligen klart.

Brandmän får mer betalt, efter att ett nytt avtal tecknats för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Diskussionerna och förhandlingarna har varit många kring hur mycket våra kämpande brandmän förtjänar att få i lön. Efter veckor med problem kring bränder runt om i landet, har nu ett avtal tecknats.

Det nya avtalet innebär att ”beredskapsersättningen för deltidsbrandmännen höjs med 2,3 procent, och med 40 procent under sommarveckorna. Ett extra tillägg tillkommer när brandmännen tar extra arbetspass med kort varsel, då med 30 procent per timme. Om arbetspassen överstiger åtta timmar höjs timlönen med 155 procent”, det skriver Aftonbladet.

Det nya avtalet ska göra att de brandstationer som finns redan idag, ska få extra hjälp.

– Om man tar en extra vecka beredskap får man runt 1 500 kronor för det. Det är viktigt eftersom det saknas personal på många håll, säger Håkan Olofsson, distriktsombudsman på Brandmännens riksförbund (BRF), till tidningen.

Brandmän får mer betalt i nytt avtal. Foto: Shutterstock

Kommer omfatta runt 10 000 personer

Avtalet kommer att omfatta runt 10 000 deltidsarbetande beredskapsmän i Sverige och kommer gälla i tre år.

– Vi har haft förhandlingar in i det sista. Man måste se till helheten i avtalet, och helheten är bra. Det ger förutsättningar till en fortsättning, vi är nöjda, säger Peter Bergh, förbundsordförande för BRF, säger han till Aftonbladet.

Va härligt! Det är precis detta som våra hårt arbetande brandmän förtjänar! Tryck på gilla-knappen om du tycker detta är helt rätt!