Glädjebeskedet – då kan högsommarvärmen vara tillbaka igen: ”Kan mycket väl innebära…”

Regnskurar, lägre temperaturer och åska. Ja, efter extremhettan som var tidigare under sommaren är det nog många som är lättade över det svala vädret.

Men för den som våndas kommer här lite soliga nyheter. Högsommarvärmen kan vara tillbaka – och det snart.

De senaste veckorna har bjudit på varierande väder i Sverige. Först var det extremhetta som drog in över landet – med strålande sol och upp emot 30 grader på flera håll.

Men de senaste dagarna har regnet öst ner, åskan har dånat i fjärran och högsommarvärmen har varit som bortblåst.

Och så kommer det fortsätta att vara de närmsta dagarna.

Det är ganska mycket skurar och åska på många håll. Men en högtrycksrygg som växer in i slutet på onsdagen banar väg för att det blir lite varmare framåt torsdag och fredag. I alla fall upp längs norrlandskusten, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart till Newnser.

Enligt Mikael kan temperaturerna ligga på mellan 20 och 25 grader från Skåne och hela kustremsan upp till Norrland.

Men i de västra delarna av landet som Dalarna, Värmland och fjällen där kan man räkna med skurar, en hel del åska och temperaturer under 20-strecket.

Hoppas på högsommarvärme

Framåt helgen fortsätter regnet att ösa ner och enligt Mikael Sjöstrand ser det ut att bli blött, framförallt i landets mellersta delar.

Det blir en blöt avslutning på veckan för de allra flesta, säger Mikael.

Men det finns en ljusning. Framåt slutet på augusti kan högsommarvärmen vara tillbaka.

Högtrycken börjar etablera sig och det kan mycket väl innebära att det blir högsommarvärme på några håll runt den 23 augusti fram till den 28. Det är långt fram i prognosen så svårt att veta riktigt ännu men det ser ut som att högtrycken tar över och varmare luft når in över Sverige, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required