Glädjebeskedet – dödssjuka Fanny har hittat sin donator: ”Helt otroligt”

20-åriga Fanny Rubin fick blodcancer och lyckades ta sig igenom första stadiet tack vare att hennes syster donerade stamceller.

Men den elaka cancern kom tillbaka en andra gång och då vädjade Fanny om en ny donator.

Nu har hon fått sin donator, en okänd som hjälper till att rädda hennes liv.

– Det här är helt otroligt. Det känns som att en tung sten har lyfts från mina axlar, säger Fanny Rubin till Aftonbladet.

Cancer är en av sjukdomarna som vi ännu inte har hittat något botemedel på. Den finns olika grader av cancer och den kan sätta sig var som helst i kroppen. 20-åriga Fanny Rubin fick sitt första besked förra året i mars att hon hade blodcancer. Då var 77 procent av hennes celler drabbade av cancer, enligt Aftonbladet.

Svimmade – var rädd att dö

Blodcancer, eller Leukemi som det också heter, kan sprida sig snabbt eftersom cellerna finns i blodet. För Fanny orsakade cancer svimningar, trötthet och syrebrist då hon hade brist på röda blodkroppar. I skräck om att dö visste inte Fanny vad som skulle hända, enligt Aftonbladet. Men med hjälp av hennes systers donation av stamceller kunde läkarna behandla Fanny och ett senare blodmärgsprov visade att hon inte hade cancer.

Cancern kom tillbaka

Allt började se ljusare ut och Fanny fortsatte med sitt liv. Den 7 juni i år skulle hon fira sin ett-årsdag för den lyckade transplantationen från förra året. Men fyra dagar innan kom ett besked som satte igång de oroliga tankarna igen. Cancern var tillbaka.

Vädjade om att någon skulle rädda henne

I allt detta bestämde sig Fanny för att kontakta Tobiasregistret, som är en portal där man kan anmäla sig som ”givare”. Tillsammans med Tobiasregistret publicerade hon ett inlägg på Facebook där hon vädjade om hjälp. Hon behövde hitta en ny stamcellsdonator och vädjade till allmänheten att skriva upp sig som donatorer i registret.

”Snälla gå med i Tobiasregistret och få chansen att faktiskt rädda någon annan människas liv, vilket är rätt coolt. Och ovärdeligt för alla oss som väntar på en matchning”, skrev Fanny Rubin i inlägget.

Jag heter Fanny Rubin jag är 20 gammal och i akut behov av att hitta en stamcellsdonator. 1 mars förra året blev jag…

Posted by Tobiasregistret on Saturday, 20 July 2019

Har hittat sin donator

Och responsen har varit magisk. Inlägget har delats över 18 000 gånger och enligt kommentarerna fick Tobiasregistret nya medlemmar direkt.

Och Aftonbladet kan meddela att Fanny Rubin har hittat sin donator som kommer rädda henne – det är en för henne helt okänd person som kommer donera friska stamceller som läkarna kan behandla Fannys cancer med, på nytt.

– Det är helt otroligt att någon som aldrig har träffat mig har tackat ja till att rädda mitt liv, säger Fanny Rubin till Aftonbladet.

Det här fantastiskt! Nu hyllar vi personen som valt att donera till Fanny och önskar henne lycka till med transplantationen!