Glädjebeskedet: Europas extremhetta når Sverige – här kan det bli högsommarvärme hela helgen

Större delen av världen har det riktigt varmt just nu och extremhettan har redan slagit till mot Europa.

Under den kommande veckan beräknas varmluft – och SMHI går ut med ett meddelande om höga temperaturer även i Sverige.

Redan under torsdagen slogs flera värmerekord i Frankrike. I bland annat Saint-Jean-de-Luz i södra frankrike gick temperaturen upp till 41,9 grader, skriver Expressen.

Nu rasar en skogsbrand i närheten, och de boende har evakuerats. Samtidigt utfärdats värmevarningar i fler europeiska länder, The Local.

Stort högtryck

Under fredagen väntas temperaturen stiga över 40 grader både i Spanien, Italien och Frankrike.

– Det är ett stort högtryck över området med sydvindar som för upp den här riktigt, riktigt varma luften över västra Europa. Men den allra varmaste luften och vad som ligger varmare än normalt är över Frankrike, säger Maria Augutis, meterolog på Storm till Expressen.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

I Mehran i västra Iran var det 53,5 grader i veckan, vilket är den högsta julitemperaturen sedan mätningarna började. Även i Bagdad har det varit över 50 grader i veckan, skriver Washington Post.

– Det har varit ovanligt varmt, säger meterologen Maria Augutis.

Nu kan en del av denna värmen nå Sverige, redan i helgen. Både under fredagen, men framförallt under lördagen kan det bli högsommarvärme på flera håll.

– På flera håll kan det också bli över 25 grader.

Nytt regnområde

På fredagen väntas det bli som varmast i Västra Götaland. Och under lördagen kommer värmen nå Svealand, Götaland och upp med Norrlandskusten.

Sedan väntas ett nytt regnområde dra in över Västkusten och norra Norrland, men i östra delarna förväntas värmen hålla i sig.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required