Glädjebeskedet: Murhaf sålde majblommor för fem miljoner kronor – nu får han stanna i Sverige

Han sålde majblommor för miljonbelopp, prisades av drottningen och önskade sig ett uppehållstillstånd i Sverige.

Nu står det klart att Murhaf och hans familj får stanna i landet.

Förra året slog 12-årige Murhaf Hamid från Glimåkra i Skåne ett helt galet rekord då han sålde klassiska majblommor för mer än fem miljoner kronor.

En helt otrolig bedrift.

Det hela började med att en person som träffat honom skrev på sociala medier om hur några vuxna hade varit otrevliga mot honom när han försökte sälja majblommor utanför Ica i Glimåkra.

Murhaf Hamid, majblomma
Murhaf Hamid blev känd när han sålde majblommor. Foto: Johan Nilsson/TT

Det gjorde så att folk fick upp ögonen för honom och valde att hjälpa honom.

– Jag tänkte att det inte var någon större idé till en början. Men kompisar sa att jag skulle ge det en chans. När vi började sälja gick det ganska bra, vi sålde till ungefär fem eller sex personer. Nästa dag stod vi vid Ica och gick runt i fyra-fem timmar, men då gick det inte lika bra. Då tänkte jag ge upp, tills jag gick till min mammas svenskaskola nästa dag, har han berättat för Newsner tidigare.

Drömde om att stanna i Sverige

Det hela gick oväntat bra. Inlägget spreds och folk valde att köpa majblommor av honom digitalt.

Till slut landade den intjänade summan på över fem miljoner kronor. Murhaf fick, liksom alla barn som säljer majblommor, tio procent av pengarna. Det dröjde dock ett tag för honom att få pengarna då han saknade svenskt personnummer och levde som papperslös.

Murhaf saknade uppehållstillstånd i Sverige och sa, enligt Aftonbladet, efter sin makalösa insats att det var hans högsta dröm att få stanna här i landet där han är född.

– Helst av allt skulle jag vilja köpa uppehållstillstånd i Sverige, men det går ju inte, sa han.

Har en stark koppling till landet

Nu har hans dröm slagit in. Svenska Dagbladet skriver att Murhaf och hans familj har beviljats uppehållstillstånd. Den främsta anledningen att de får stanna är enligt advokatbyrån Fridh Advokatbyrå att Murhaf och hans två syskon är födda i landet vilket gör att de har en stark anknytning till Sverige.

Tack vare sitt engagemang fick Murhaf i fjol ta emot diplom av drottning Silvia.

– Det kändes jättekonstigt och pirrigt. Man går upp en och en, sen när hon ger diplomen säger hon ”varsågod”, ”bra förtjänat” och sådant. Sedan säger man tack. Vi skulle skakat hand men hon sa att hon var lite förkyld, så det blev inget skaka hand, sa han till P4 Kristianstad efter mötet.

Så himla bra gjort av Murhaf! Vilken glädje för honom och familjen att få stanna i Sverige, landet som de bott i i flera år.

Grattis Murhaf!