Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT & Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Glädjebeskedet: Stockholms äldreboenden fria från coronasmitta – för första gången på ett år

Här kommer en glädjande nyhet i rapporteringen kring covid-19 i Sverige.
Stockholms äldreboenden är nu för första gången på över ett år smittfria från coronaviruset, skriver Mitti.

Noll fall av covid-smitta.

Det har nu konstaterats på Stockholms äldreboenden – så klart en mycket glädjande nyhet i kampen mot coronaviruset. Det är faktiskt första gången sedan våren 2020. Stockholms äldreboenden har under perioder varit hårt drabbade, och smittan tog sig tidigt in.

Men nu – alltså ett år senare – kan äldreroteln i Stockholms stadshus konstatera att antalet fall är nere på noll, uppger Mitti.

STOCKHOLM 2021-01-29 Vaccinering mot covid-19 på ett äldreboende i Nynäshamn. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

– De senaste veckorna har vi fått rapporter om att det varit ett fåtal konstaterade fall, så vi har väntat och väntat. Men nu är det verkligen noll, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) till Mitti.

Även i slutet på sommaren såg det bra ut på huvudstadens äldreboenden – men då fanns några enstaka fall med människor som låg inlagda på korttidsenheter, sjuka i coronaviruset.

– I dag är det historiskt eftersom vi inte har äldre som vistas på korttidsboende för covidsjuka, säger Slottner och poängterar att restriktionerna ligger fast, trots det ljusnande läget.

Stockholm har nu påbörjat fas fyra i vaccinationsprocessen. Enligt regionen är andelen 80-plussare i Stockholm som nu fått båda vaccinationssprutorna 65,9 procent. Andelen vaccinerade (två doser) som bor på särskilt boende för äldre är uppe i 85,9 procent, enligt statistik från torsdagen.

Nu inleds alltså vaccinationer av större grupper i yngre ålderskategorier.

– Igår bokade runt 78 000 personer tid för vaccination mot covid-19. Det stora intresset och viljan att vaccinera sig så snart som möjligt är mycket glädjande och viktigt för att vi ska få ner smittspridningen och få ner antalet personer som blir så sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård. Än så länge ser vi inte de effekterna. Idag har vi fortfarande 91 personer som är så allvarligt sjuka att de behöver intensivvård. Belastningen för sjukvårdens medarbetare är fortfarande mycket hög. Det här innebär att vi alla, även de som vaccinerats, måste fortsätta att följa råd och rekommendationer ytterligare en tid, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Dela gärna vidare dessa goda nyheter att noll personer är smittade av covid-19 på Stockholms äldreboenden!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);