Glädjebeskedet till alla 65-plussare: Efter kritiken från PRO – vaccinsystemet görs nu om

Efter starka kritiken mot systemet.
Nu svänger Sveriges samtliga regioner.
Ett glädjebesked för alla landets seniorer som går och väntar på vaccin.

Först var tanken att landets seniorer skulle boka tid för vaccination för covid-19 digitalt.

Men detta möttes av stark kritik. Bland andra seniororganisationerna PRO och SPF Seniorerna gjorde gemensam sak – och gick ut och krävde förändring.

De menade då att många pensionärer saknar den kunskap som krävs för att nyttja digitala vårdtjänster. I stället menade PRO och SPF Seniorerna att Sveriges alla regioner borde kunna erbjuda de äldre ett telefonalternativ.

Nu vänder regionerna – efter kraven

PRO gick ut med ett öppet brev där de krävde att regionerna skulle erbjuda analog information och bokning av vaccin – och inte bara via 1177 på nätet.

I dagarna blev det klart att regionerna svänger.

Nu ska det nämligen bli möjligt att boka tid till vaccination per telefon – i samtliga Sveriges regioner, uppger Ekot.

– Det är viktigt, det här med vaccinationen, och ingen ska behöva avstå bara för att man saknar digitala kunskaper, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

PRO:s ordförande Christina Tallberg. Foto: Anneli Nygårds/PRO/pressfoto
PRO:s ordförande Christina Tallberg. Foto: Anneli Nygårds/PRO/pressfoto

SPF Seniorerna kallar detta ”en seger för alla föreningar och distrikt som reagerade när deras regioner inte lämnade information om vilka telefonnummer man kunde ringa för att boka vaccination”.

– Det här är glädjande. Jag är helt övertygad om att det här gör att många fler kommer att vaccinera sig, säger Eva Eriksson enligt organisationens hemsida.

”Det är många jag känner som bara har telefon”

78-åriga Ulla från Vetlanda tycker att det borde vara en självklarhet att kunna boka tid via telefon. Hon är nöjd efter regionernas vändning i frågan.

– Jag tycker det är jättebra, det borde ju vara självklart att man fick använda telefonen. Det är många jag känner som bara har telefon, säger Ulla till Ekot.

MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required