Göran Greider kräver Dan Eliassons avgång – efter utlandsresan i pandemin: ”Vanligt folk är förbannade”

Myndighetschefen Dan Eliasson valde att åka utomlands och fira jul – mitt under coronapandemin.

Nu höjs röster för att MSB-bossen bör lämna sin post.

– Vanligt folk som gjort väldigt stora uppoffringar är förbannade. Jag är förbannad över att en ledande myndighetsperson gör på det här sättet, och sen kommer med en så dålig ursäkt, säger ledarskribenten Göran Greider i SVT.

Det var i förra veckan som tidningen Expressen var först med nyheten om att högste chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, valt att resa utomlands under julhelgen – mitt i pandemin.

MSB-bossen har i tidigare intervjuer förklarat att han ansåg utlandsresan som ”nödvändig”, samt att han avstått ”många andra resor under året”.

– Vi ska alltid undvika onödiga resor. Jag har ställt in väldigt många resor. Men den här gången kände vi att vi ville fira jul tillsammans, sade generaldirektör Eliasson, efter att ha kommit hem från Las Palmas, till Expressen.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Kritiken har inte låtit vänta på sig efter avslöjandet att myndighetschefen åkt utomlands mitt under det som många beskriver som den värsta krisen i vår livstid. MSB har under hela pandemin haft ett viktigt myndighetsuppdrag vid sidan av bland andra Folkhälsomyndigheten – som i sin tur avrått folk från att göra icke-nödvändiga resor.

LÄS MER: MSB-bossen Dan Eliasson om utlandsresan mitt i coronapandemin

Den S-märkte debattören och ledarskribenten Göran Greider har i helgen uttryckt att han tycker Eliasson bör lämna sin post.

På måndagen utvecklade han sitt resonemang i SVT:s ”Morgonstudion”.

– Vanligt folk som gjort väldigt stora uppoffringar är förbannade. Jag är förbannad över att en ledande myndighetsperson gör på det här sättet, och sen kommer med en så dålig ursäkt, får jag lov att säga, säger Göran Greider i SVT.

DALA-FLODA 2019-08-09 Författaren, chefredaktören och debattören Göran Greider är aktuell med boken ”En av dess morgnar ska du stiga upp sjungande” Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Författaren fortsätter:

– Så jag tycker nog att han bör gå, helt klart. Han bör självmant säga: ”Nu hoppar jag av mitt jobb här och gör någonting annat, helt enkelt” , säger Greider.

Dalademokratens ledarskribent menar att folk ute i stugorna är ilskna efter rapporteringen om myndighetschefens agerande mitt i pandemin.

– Han har inte begått något brott, men han har visat dåligt omdöme. Det där om nödvändiga resor eller nödvändiga kontakter med familjen… Det är ju sånt som miljoner människor har avstått från i detta land.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required