Grannhunden föll rakt genom isen – då kastade sig Elias ut i iskalla vattnet och räddade hans liv: "Var bara att göra det"
Elias Axford räddade hund ur isvak

Grannhunden föll rakt genom isen – då kastade sig Elias ut i iskalla vattnet och räddade hans liv: ”Var bara att göra det”

Elias Axfors grannhundar försvann spårlöst ut i vinterkylan – timmar senare hittades en av dem ute i det iskalla vattnet.

Den stackars hunden hade ramlat genom isen och Elias insåg att det var bråttom. Utan att tveka kastade han sig ut i vattnet för att rädda vovvens liv.

Det var förra torsdagen som Elias Axfors fick veta att grannarnas två Leonberger Zorro och Leo rymt under en promenad.

Deras ägare letade efter dem i timmar, men hade ingen hund i sikte. De var spårlöst försvunna.

Samma kväll började Elias hund Daxen bete sig konstigt hemma i tv-soffan.

– Han sökte min uppmärksamhet och nästan stod på mig, så då förstod jag att det var någonting. Jag skulle precis gå och lägga mig egentligen, men när jag stängde av TV:n så hörde jag ett dovt ljud, säger Elias till Newsner.

Elias ringde till grannarna som gått och lagt sig vid den här tidpunkten.

– De är pensionärer och hade gått och lagt sig med dörren öppen utifall hundarna skulle komma hem. Men jag sa att jag hörde någonting så åkte vi ut och letade, säger Elias.

Snart nog dök en av hundarna upp kall och blöt. Men den äldre hunden Zorro var fortfarande försvunnen.

LÄS MER: 12-årige Alve föll genom isen – då räddade hundvalpen Cáppis hans liv: ”Mäktigaste jag sett”

Hörde Zorros skall i mörkret

Elias och grannen hörde Zorros skall i mörkret men hade fortfarande svårt att lokalisera honom.

Till slut klev grannen ut ur bilen och ropade efter Zorro, men då blev det knäpptyst. Elias gick ner mot vattnet för att se om han kunde se hunden, men där och då varken såg eller hörde han någonting.

Elias och grannen fortsatte jakten på Zorro och till slut började han skälla igen.

– Min hund var ute på gården och skällde och till slut så började även Zorro skälla igen, så vi åkte tillbaka till samma ställe där vi redan letat. Den här gången hörde jag honom och bad grannarna komma ner med ficklampa.

Där, ute i det iskalla vattnet stod Zorro. Elias och grannarna ringde 112 i hopp om att få hjälp, men de kunde inte hjälpa till.

– De skulle ta fyra timmar innean vi fick hjälp och det kunde vi inte vänta på. Zorro hade redan varit i det kalla vattnet för länge så vi beslöt oss för att försöka fånga in honom själva, säger Elias.

Gått rakt igenom isen

Isen var tunn och den stora hunden hade gått rakt igenom isen. Tack och lov var det så grunt att han kunde stå själv. Men han började bli riktigt trött.

– Mina grannar är pensionärer och med tanke på att isen var så tunn så ville jag inte att de skulle gå ut. Dessutom hade de kanske inte orkat lyfta in hunden. Så jag bestämde mig för att jag skulle försöka.

Elias bröt isen så långt det gick, sedan försökte han ta sig ut till hunden.

– Det var ganska djupt men han hade hittat en sten som han kunde stå på. Till slut fick jag i alla fall tag på hans koppel och kunde börja dra in honom, säger Elias och tillägger:

– Han var helt slut och dyngsur. Han orkade knappt resa sig.

Grannarna var glada över att deras hund hittades vid liv och tog över medan Elias kunde åka hem och värma sig.

– Dagen efter fick jag höra att Zorro inte orkat resa sig upp, han hade skadat några tår och fick någon spruta. Men idag mår han bara bra.

Nu hyllas Elias som hjälte

Nu hyllas Elias som hjälte efter insatsen, men han känner sig inte som en sådan.

– Jag gjorde bara vad jag önskar att någon annan hade gjort i samma situation. Det är ju trots allt ens älsklingar det gäller. Det var bara att göra det, säger Elias till Newsner.

Elias vill inte ta åt sig hela äran, egentligen tycker han att der är hans egen hund Daxen som är den riktiga hjälten.

– Hade det inte varit för honom så hade jag inte hört hundarna från första början, då hade jag gått och lagt mig. Så det är tack vare honom vi gick ut och letade igen. En gång i tiden har han även räddat mitt liv. Jag fick honom i 15-årspresent av min farbror. Jag mådde väldigt dåligt under en tid och utan Daxen vet jag inte om jag hade levt idag, säger han till Newsner.

Vilket samarbete! Hunden är verkligen människans bästa vän.