Gravid kvinna fick rådet att stanna hemma – två dagar senare var hon död i covid-19

En gravid kvinna som vårdades på en intensivavdelning för covid-19 i mellansverige har dött under påskhelgen. Det ofödda barnet kunde inte heller räddas.

Det är det första bekräftade coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige.

Ingen är skyddad från coronan. De senaste veckorna har media rapporterat om flera fall av gravida kvinnor som insjuknat i covid-19 och fått intensivvård. Flera av dem har klarat sig bra. Men under påskhelgen kom det första dödsfallet, rapporterar ETC.

Enligt ETC som talats vid med kvinnans man hade kvinnan, som var gravid i vecka 23, redan innan påskhelgen varit i kontakt med sjukvården. Men då fanns det inga misstankar om att hon smittats av coronaviruset.

– Det konstaterades att hon hade urinvägsinfektion, men det är ju ingenting allvarligt. Hon hade lite hosta också, men inte heller det kändes speciellt allvarligt, eftersom hon får lite hosta varje gång hon är gravid, säger kvinnans man till ETC. 

Kvinnan fick svårt att andas

Vid ett tillfälle var kvinnan så pass dålig att paret tillkallade en ambulans. Men då gav ambulanspersonalen rådet att stanna hemma då risken för att smittas av covid-19 är större på ett sjukhus, berättar kvinnans man för ETC.

Paret gjorde som de blev tillsagda men bara två dagar senare får kvinnan svårt att andas och får läggas in på sjukhus ändå.

Enligt ETC ska sjukvårdspersonalen meddelat att de kan ta tid innan de hör av sig. Två timmar senare kom beskedet – varken den gravida kvinnan eller det ofödda barnet gick att rädda.

– De sa att tyvärr, hon har fått hjärtstillestånd. Det fanns inget de kunde göra, säger kvinnans man till ETC.

Enligt kvinnans man har sjukhuset bekräftat att hon hade covid-19. Men i övrigt var hon fullt frisk.

– Hon hade jättelite förhöjt blodtryck veckan innan, men absolut ingen hjärtsjukdom eller liknande. Hon var överviktig, vilket ska vara en riskfaktor. Men annars fullt frisk, säger mannen till ETC.