Greider tar strid för alla undersköterskor: ”Kvinnorna i äldreomsorgen ser till att Sverige fungerar”

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, sätter ner foten och höjer rösten för landets undersköterskor. I en ledare i ETC-tidnigarna idag skriver Greider att Kommunal aldrig tagit tillräckligt stor strid för sina medlemmar, och menar att något måste göras.

”Sverige skulle ju inte ens fungera en vecka om personalen i äldreomsorgen plötsligt samfällt sa upp sig och gick hem.”, skriver Göran Greider i ETC-tidningarna.

Foto: Bertil Ericson / TT

Förra veckan tågade tusentals mot riksdagen med en protestlista innehållande 14 000 namnunderskrifter, alla av människor som är missnöjda med löner och arbetsförhållanden.

Under sköterskor i Sverige har idag låg lön och dåliga arbetsförhållanden, vilket gör att många vittnar om att de blir sönderarbetade. Trots detta prioriteras inte undersköterskorna högt, vilket Göran Greider höjer rösten mot.

Greider: ”När äldreomsorgen inte fungerar, då fungerar inte mycket annat.”

I sin ledare i ETC-tidningarna exemplifierar han hur Sverige skulle se ut om dagens personal i äldreomsorgen plötsligt sa upp sig.

”Vuxna barn skulle plötsligt vara tvungna att på ett helt annat sätt ta hand om eller i alla fall hålla koll på sina gamla föräldrar. En ny ängslan för sina anhöriga skulle lamslå en massa människor och göra det svårare för dem att sköta sina arbeten eller bry sig om sina egna familjer. Säkerligen skulle den tyngsta bördan omedelbart falla på den kvinnliga delen av arbetskraften. När äldreomsorgen inte fungerar, då fungerar inte mycket annat.”, skriver Greider.

Fackförbundet bör ta till starka åtgärder

Greider menar att fackförbundet kommunalt stöttat undersköterskeupproret bra både nationellt och internationellt, men tycker att de måste ta till starkare åtgärder för att vända på utvecklingen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Håller du med Göran Greider? Sprid gärna hans budskap genom att dela. 

Video: Därför förtjänar vårdpersonal att hyllas