Greta prisad på Guldbaggegalan – starka hyllningen till 18-åringen: ”Stort tack…”

18-åriga Greta Thunberg var en av årets stora snackisar på Guldbaggegalan, där Sveriges film-elit prisas. Under måndagskvällen hölls den livesända galan i Annexet i Stockholm, där dokumentärfilmen om den svenska tonåringen prisades med en guldbagge.

I tacktalet riktade skaparen en extra hyllning till svenska Greta Thunberg. 

Bland årets vinnare inom svensk film fanns ett nytt namn som inte tidigare omnämnts inom svensk filmindustri – 18-åriga klimatkämpen Greta Thunberg. 

Foto: Shutterstock

”Greta” vann guldbagge

Med anledning av pandemin hölls den livesända galan utan publik i Annexet i Stockholm, under ledning av David Sundin och Amie Bramme Sey. 

Totalt delades 19 priser ut under kvällen, och bland de stora vinnarna fanns välkända namn som Lena Endre och Ane Dahl Torp, men också Greta Thunberg. 

Regissörens hyllning till Greta

Filmen “Greta”, av Nathan Grossman, kammade hem priset i kategorin “Bästa dokumentärfilm”. Efter att ha presenterats som vinnare var det en rörd skapare som passade på att tacka den svenska 18-åringen för att hon möjliggjort filmen. 

Jösses, stort tack för det här priset. Speciellt ett stort tack till dig Greta. Jag kommer ihåg när du för ungefär två år sedan för första gången sa till mig att bland det viktigaste som du tyckte att vi behöver göra var att behandla klimatkrisen som en kris, sa skaparen Nathan Grossman och fortsatte:

– Jag måste faktiskt erkänna här på nationell tv att jag inte fattade var du menade, men då hade jag inte sett folk göra om sina vardagsrum till gym, länder ta gigantsiska krislån eller för den delen en glammig gala som den här mitt i en sportarena. Nu förstår jag bättre vad du menade.

Nathan Grossman vinner för bästa dokumentärfilm för ”Greta” under Guldbaggegalan 2021 på Annexet i Stockholm på måndagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Lena Endre vann sin tredje guldbagge

Lena Endre vann sin tredje guldbagge, denna gång för “Årets kvinnliga biroll”, i filmen “Min pappa Marianne”.

I sitt tacktal riktade hon sina hyllningar till motspelare Rolf Lassgård, som spelar en transexuell man som kämpar med sin fadersroll. 

– Ingen är bättre tänker jag, än Rolf Lassgård, att på ett lättsamt och enkelt sätt gestalta det här med att man känner att man är i fel kön. Det är en väldigt svår sak att sätta sig in i, sa Lena Endre i sitt tacktal.

Vad tycker du om årets Guldbaggegala? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required