Greta Thunberg, 16, prisas av Amnesty: ”Det är otroligt”

Varje år delar människorättsorganisationen Amnesty International ut det prestigefyllda priset Ambassador of Conscience Award. I år har de valt att ge det till svenska Greta Thunberg, 16 år gammal.

– Den prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

För Greta Thunberg har skolåret varit allt annat än normalt för en svensk 16-åring. Förutom skolstrejkandandet på fredagar – som drog igång hela klimatrörelsen, så har Greta hunnit träffa påven, Barack Obama, och hyllats av Dalai Lama.

Amnesty: ”Kan inte tänka mig en bättre mottagare”

Greta har också prisats av tidningen GQ, som titulerade tonåringen som ”Game Changer of the year”. Och som om inte det vore stort nog så får nu Greta mottaga ett nytt pris. Denna gång av stora Amnesty International.

– Ambassador of Conscience Award är Amnesty Internationals högsta utmärkelse. Den prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, säger Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, i ett pressmeddelande på organisationens hemsida.

Greta delar priset med andra

Tidigare pristagare är bland annat Nelson Mandela och Malala Yousafzai. Därför är 16-åriga Greta mer än glad över att Amnesty valt henne i år.

– Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, säger Greta i ett pressmeddelande.

Dela gärna om du unnar Greta Thunberg det här priset, och vill inspirera andra att fortsätta göra det de tror på. 

Video: Greta Thunbergs bästa citat