Greta Thunberg, 17, nominerad till Nobels fredspris

På bara ett år har svenska skolungdomen Greta Thunberg, 17, blivit en av världens mest kända personer. Hon har hyllats av Barack Obama, och skakat hand med bland annat Påven och Leonardo DiCaprio. Men just som man trodde att Greta inte kunde bli större så har hon nu nominerats till Nobels fredspris.

Greta Thunberg och klimatrörelsen som hon startat – Fridays for future (FFF) förtjänar Nobels fredspris 2020. Det menar Vänsterpartiets riksdagsledamöter Håkan Svenneling och Jens Holm som nominerat henne.

Därför förtjänar Greta Thunberg Nobels fredspris

Nomineringen motiverar de med att Greta byggt upp en global rörelse utan tillgångar. Och de anser att klimatfrågan, som är så viktig, inte fått den uppmärksamhet och aktualitet den har om det inte vore för Greta.

– Greta Thunberg och Fridays for future har byggt upp en global rörelse med minimala resurser, säger Jens Holm, som är klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, det skriver Aftonbladet.

Den senaste att vinna det prestigefyllda priset instiftat av Alfred Nobel är Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som varit drivande part i det historiska fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea.

Tycker du att Greta och Fridays for future förtjänar Nobels fredspris? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.