Greta Thunberg får Amnestys finaste internationella pris – i sin kamp för mänskliga rättigheter

.

Greta Thunberg tilldelas Amnesty Internationals finaste människorättspris.

Det handlar om det prestigefyllda Ambassador of conscience award som nu alltså går till 16-åringen från Sverige, rapporterar TT

Människorättspriset har delats ut sedan 2003 och bland tidigare pristagare märks bland andra U2, Nelson Mandela och Nobelpristagaren Malala Yousafzai.

Ambassador of conscience award, som ungefär blir Samvetesambassadörspriset på svenska, beskrivs av TT som det finaste organisationen delar ut och det går alltså i år för första gången till Sverige – 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg.

Detta pris går till personer som visat unikt mod och ledarskap i kampen för mänskliga rättigheter.

– Jag kan inte föreställa mig några bättre mottagare i år än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for future, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo i ett pressmeddelande, enligt TT.

Greta vill å sin sida även lyfta fram de krafter som deltagit i hennes uppmaning efter hennes skolstrejk för klimatet.

View this post on Instagram

‪Today I will speak at Folkets Klimamarch in Copenhagen. Starts at Christiansborgs Slotsplads at 13.00. Vi ses där!! #folketsklimamarch #klimamarch #dkpol #EUelections #ClimateBreakdown ‬

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

– Att handla efter sitt samvete betyder för mig att göra det rätta. Att kämpa för vad man tycker är rätt. Att alla har en moralisk skyldighet att göra allt de kan för att förbättra världen. Jag tycker att i den här rörelsen så gör vi det, säger Thunberg i tacktalet, enligt TT.

Dela gärna vidare för att gratulera Greta till detta fina pris!