Greta Thunberg får INTE Nobels fredspris 2019 – tilldelas Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed

.

Nu står det klart: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris 2019.
Det meddelade den norska Nobelkommittén i Oslo vid 11-tiden på fredagen.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, och organisationen Fridays for future tillhörde en av förhandsfavoriterna till att ta hem årets fredspris.

Foto: Graham Hughes/The Canadian Press via AP/TT

Svenska fredspristagare genom tiderna

Tidigare har fem pristagare genom åren kommit varit svenskar: Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) samt den enda kvinnan på listan, Alva Myrdal som delade priset 1982 för sitt nedrustningsarbete genom FN:s försorg. År 1982 var också senaste gången en svensk tilldelades priset – alltså för 37 år sedan.

Enligt Alfred Nobels testamente ska fredspriset, som delats ut sedan 1901 av den norska Nobelkommittén i Oslo, tilldelas till den eller dem som:

hafva gjort menskligheten den största nytta” samt att en femtedel tilldelas ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.

Foto: Shutterstock

Greta Thunberg om fredsprisnomineringen

Greta Thunberg nominerades till fredspriset i år av flera politiker från Norge och Sverige.

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, sade Greta till Aftonbladet när det stod klart att hon blivit nominerad i mitten på mars.

De var favoriter till att få Nobelpriset 2019

På senare år har priset gått till flera kända profiler såsom den då 17-åriga barnrättsaktivisten Malala Yousafzai, Europeiska Unionen (EU) och USA:s tidigare president Barack Obama.

I år pekades Greta Thunberg tidigt ut som en av förhandsfavoriterna till att få priset och låg bland annat högst upp på många spelbolags listor. Tillsammans med Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som ordnat fredsavtal med grannlandet Eritrea, som också låg bra till på förhand. Även den brasilianska ursprungsledaren och miljöaktivisten Raoni Metuktire har nämnts i spekulationerna.

Abiy Ahmed. Foto: Mark Neyman/Wikimedia commons

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas fredspriset 2019

Och det blev alltså Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som tilldelades fredspriset 2019.

Greta Thunberg i Capitol Hill i Washington. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/TT

Texten uppdateras.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!

TV: Alla svenska Nobelpristagare i litteratur