Greta Thunberg inbjuden till Ryssland – för att tala i parlamentet

Greta Thunberg är just nu i Nordamerika på väg mot den chilenska huvudstaden Santiago.

Men snart kan det bli en resa även österut.

Moscow Times rapporterar att klimataktivisten blivit inbjuden för att tala inför Rysslands parlament.

Greta Thunberg har gått från att sitta utanför riksdagen och skolstrejka för klimatet till att engagera människor världen över.

Greta Thunberg i Nordamerika

I helgen var Thunberg på plats i Montreal för en stor klimatdemonstration och i skrivande stund är hon på väg söderut mot Santiago.

Men framöver kan det bli resor österut för den 16-åriga klimataktivisten – närmare bestämt Ryssland.

Bjuds in till Ryssland

Moscow Times rapporterar att Vasily Vlasov, vice ordförande för statsduman vilket är det ryska parlamentets underhus, skickat ett brev till Thunberg och bjudit in henne.

24-årige Vlasov är även ordförande för dumans utskott för naturressurser, och välkomnar nu Thunberg att tala i Moskva.

”Jag bjuder in dig till att tala till de ryska yngre i durman på ett datum som passar dig. Jag är medveten om de ryska ungdomarnas oro för globala klimatfrågor och hur svårt det kan vara för vuxna politiker att fatta beslut, till och med i sådana avgörande frågor. Vi i den yngre generationen kan inte längre vara tysta när det gäller vår framtid, och vi kommer inte acceptera att vi är dömda till utrotning”, skriver Vlasov i brevet, som skickats till Sveriges ambassad i Ryssland samt ambassadören Malena Mård, enligt Moscow Times.

Bildkälla: Youtube/SVT

Greenpeace Russia menar att naturkatastroferna i landet, bland annat genom stora skogsbränder i Sibirien tidigare i år, har fått många ryssar att få upp ögonen för den globala klimatkrisen.

Polariserad debatt

Samtidigt finns det ett stort motstånd mot just miljörörelsen i landet, men Gretas ord har nått landet och polariserat debatten.

Det återstår att se när – och om – Greta Thunberg besöker Ryssland i framtiden.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!