Greta Thunberg inför stora strejken på fredag: ”Planen är att jag ska tala”

Sedan hösten 2018 har 16-åriga Greta Thunberg strejkat från skolan varje fredag, något hon kommer att fortsätta göra.

På fredag är det dags för ännu en stor strejk, där skolungdomar världen över kommer att delta för att rikta politikernas uppmärksamhet mot klimatet. Nu är tanken att Greta ska tala inför alla tusentals människor.

– De kan leda till väldigt mycket. Om tillräckligt många gör det här tillräckligt länge så tror jag att det kan skapa en medvetenhet hos folk i allmänhet, att de förstår vad som händer. Och det sätter press på makthavare. Den här rörelsen handlar främst om att väcka folks medvetande, för nästan ingen är medveten om vad som händer på riktigt, säger Greta Thunberg till Expressen.

16-åriga Greta Thunbergs starka engagemang för klimatet har startat en rörelse bestående av tusentals skolungdomar världen över som aktivt jobbar för att få politikerna att prioritera klimatfrågan.

1,8 miljoner deltog i Gretas senaste stora skolstrejk

I den senaste stora skolstrejken deltog cirka 1,8 miljoner människor, alla inspirerade av Greta. På fredag är det dags för en ny stor skolstrejk, där Greta som vanligt kommer att vara på plats vid riksdagen i Stockholm.

– Planen är att jag ska tala, så då får jag skynda på att skriva något, säger hon  till Expressen och fortsätter:

– Det roligaste är både att vara där och delta, men också att sitta och titta på alla bilder världen över. Nyaste uppdateringen var att 1,8 miljoner människor deltog den 15 mars. Det är väldigt otroligt, det går inte att förstå hur många personer det är.