Greta Thunberg tågar med tusentals barn och unga i Stockholm – skolstrejk för klimatet i över 100 länder i dag

.

Här skolstrejkar tusentals barn och ungdomar – för att göra sin röst hörd om klimatet. 

På över 1 000 platser i 107 länder världen över genomförs liknande demonstrationer som kallas ”Global strike for future” på fredagen.

I täten? 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. 

– Vi står inför en existentiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin stått inför. Men den har ignorerats i decennier och fortsätter att ignoreras och vi unga accepterar inte det längre. Därför strejkar vi. Vi kämpar för vår framtid och vi kommer inte att ge upp, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Här kan man se när barnen och ungdomarna tågar genom Stockholm:

I Stockholm går ungdomarna i demonstrationståg från Humlegården genom centrala Stockholm till Kungsträdgården där flera artister kommer delta. Detta bara två dagar före EU-valet avgörs i Sverige.

STOCKHOLM 20190524 Greta Thunberg deltar i demonstrationen Global Strike for Future, som går från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

– EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid, säger 18-åriga Isabelle Axelsson från Fridays For Future som är en av dem som strejkat tillsammans med Greta Thunberg utanför riksdagen sedan i höstas, i ett pressmeddelande.

På plats i Kungsträdgården ska också flera artister uppträda.

Däribland Molly Sandén och Danny Saucedo.

Dela gärna vidare om du också tycker det är fint att se vår unga generation engagera sig!