Greta Thunberg tilldelas ärofyllt pris av kungen – här är hans starka hyllning till klimataktivisten

Greta Thunberg vann inte Nobels fredspris 2019.

Men senare under fredagseftermiddagen tilldelades hon ett annat fint pris av självaste kung Carl XVI Gustaf.

Den 16-åriga klimataktivisten fick Världsnaturfondens pris ”Årets unga miljöhjälte” – och hyllades stort av den svenska kungen.

Greta Thunberg har sedan i slutet av augusti varit i Nordamerika och bland annat talat under FN:s klimatmöte.

Greta Thunberg fick inte Nobels fredspris

Den 16-åriga klimataktivisten har sedan dess bland annat deltagit på en klimatstrejk i Montreal och befinner sig nu i Denver, USA.

Swedish activist and student Greta Thunberg walks off the stage after addressing the Climate Strike in Montreal, Quebec, Friday, Sept. 27, 2019. (Paul Chiasson/The Canadian Press via AP

Under fredagseftermiddagen offentliggjordes vem som fick Nobels fredspris, ett pris som Greta Thunberg nominerades till och var en av förhandsfavoriterna till att få.

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, sade Greta till Aftonbladet i mars.

Får klimatpris av kungen

Det blev till slut Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som tilldelades fredspriset 2019 för sitt arbete med demokratin i hemlandet.

Men Greta Thunberg går inte utan pris denna fredag till ära.

Under en ceremoni på Ulriksdal Slott i Solna tilldelades Thunberg Världsnaturfondens pris ”Årets unga miljöhjälte”.

Greta Thunberg hyllas av kungen

På plats för att ta emot priset var Isabelle och Mina från klimatrörelsen ”Fridays for Future”

Kungen passade på att hylla Greta Thunberg stort under ceremonin.

– Jag vill tacka för hennes enorma engagemang och fantastiska arbete hon har gjort det här året. Hoppas ni kan hälsa det till Greta, säger kungen enligt Aftonbladet.

STOCKHOLM 20191011 Kung Carl Gustaf delar ut Världsnaturfonden WWFs utmärkelse ”Årets miljöhjälte” till Greta Thunberg som inte kunde ta emot priset själv utan Isabelle Axelsson och Mina Arnqvist från Fridays for Future fick hoppa in under en ceremoni på Ulriksdals slott i Solna Foto: Karin Wesslén / TT

Thunberg är inte den första i familjen som får pris för klimatfrågor.

Tilldelar priset skolelever världen över

2017 tog hennes mamma Malena Ernman emot priset ”årets miljöhjälte” för sitt engagemang.

– På Gretas önskan är vi inte här för att ta emot priset bara för henne. Vi är här för att ta emot priset för hela skolstrejksrörelsen. Det här priset är till alla de miljoner elever som strejkar världen över, säger Isabelle och Mina från ”Fridays for Future” under ceremonin i Solna.

Stort grattis till priset, Greta – och vilken fin hyllning från kung Carl XVI Gustaf. Dela artikeln om du också tycker Greta är en modig tjej!