Greta Thunberg uppmanar nu till strejk hos Sveriges fackförbund – vill se alla vuxna strejka för klimatet

Kampen för klimatet fortsätter. 

Greta Thunberg och organisationen ”Fridays for future” uppmanar alla vuxna att strejka för klimatet den 27 september.

För barnens skull.

Greta Thunberg är 16-åringen som fångat många människors uppmärksamhet som den miljökämpe och klimataktivist hon är. Från starten till att sitta utanför riksdagen och skolstrejka med sin kartongbit och matsäck till att stå med 2,5 miljoner människor från hela världen bakom sig i miljökampen – det är vad Greta Thunberg har åstadkommit på ett par år.

”Det är bråttom”

I en debattartikel på Aftonbladet skriver Greta och hennes organisation att ”det är bråttom”. Under år 2020 måste utsläppskurvan ha sänkts mycket för att man ska kunna hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Annars riskerar det att bli en samhällskollaps, enligt ”Fridays for future”. Strejkandet som har gjorts av alla ungdomar har inte varit tillräckligt för klimatet.

”Har inte hjälpt”

”Om vi offrade en del av vår utbildning för att kräva en framtid. Men uppenbarligen har det inte hjälpt. Sveriges utsläpp minskar inte, och vi följer fortfarande inte parisavtalet”, skriver de i debattartikeln.

Vädjar ut till fackförbunden

För att åstadkomma detta ska ”Fridays for future” och Greta Thunberg demonstrera mot politikerna den 27 september för att driva klimatpolitiken enligt Parisavtalet och sätta upp mål för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. Och nu vädjar Greta ut till alla vuxna i fackförbunden att ta ställning då en kris som denna skulle innebära stora ekonomiska förändringar för alla som arbetar.

”Ni vuxna säger att ni bryr er om era barn över allt annat, nu har ni er chans att visa det. Ta vara på den!”. 

Vad tycker du om detta? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.