Greta Thunberg vinner prestigefullt pris

Greta Thunberg har prisats hemma i Sverige.

Nu tilldelas hon även en tung utmärkelse utomlands.

I lördags fick hon ta emot ett specialpris vid den tyska tv-galan ”Den gyllena kameran”, skriver Aftonbladet.

Världen fortsätter hylla 16-åriga Greta Thunberg för sitt engagemang. När det var dags för den tyska tv-galan ”Den gyllene karmen” fick Thunberg själv kliva upp på scen och ta emot pris.

I motiveringen beskrivs hon som en ”ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse”. Enligt juryn visar Greta även att ”en enda röst kan bli hörd utan att göra skillnad.

Greta Thunberg, som bara timmarna innan ska ha lett en demonstration med drygt 25 000 deltagare i Berlin, valde själv att tillägna priset till alla miljöaktivister i Tyskland.

FOTO: Hannibal Hanschke/Pool via AP/TT

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Det är långt från den första utmärkelse Greta fått. Tidigare har hon utsetts av Times till en av världens 25 mest inflytelse tonåringar. Och både Aftonbladet och Expressen gav henne utmärkelsen ”Årets kvinna”. Hon var dessutom hederspristagare vid den Internationella miljöfilmfestivalen i Barcelona. Och på lördagen, samtidigt som hon prisades i Tyskland, utsågs hon till årets kvinna av Swea International, en förening för svenska kvinnor som bor eller har bott utomlands, skriver Aftonbladet.

Och fler priser kan det bli. Greta är sedan tidigare nominerad till den franska regionen Normandies frihetspris, liksom Nobels fredspris.

Hyllas av Leonardo DiCaprio

Greta Thunberg har blivit en världssensation och flera kändisar har hakat på tåget. Nyligen valde Hollywoodskådisen och miljökämpen Leonardo DiCaprio att för andra gången på bara några månader hylla 16-åringen. På sin Instagram delade han ett av Thunbergs inlägg.

– Det är väldigt häftigt att man får gehör från såna personer som har så stort inflytande. Det är också bra att han tar ställning, sa Greta Thunberg till Aftonbladet i samband med att Leonardo DiCaprio valde att uppmärksamma henne förra året.

Gretas kamp är verkligen inspirerande! Dela gärna för att uppmärksamma hennes imponerande engagemang.