Greta Thunbergs nya besked: Nobbar flyget – ska segla över till USA och FN:s klimatmöte

Greta Thunberg ville delta i FN:s klimattoppmöte i New York. Men frågan var hur hon skulle ta sig dit eftersom hon inte ville flyga.

Nu står det klart att 16-åriga klimataktivisten kommer att segla över Atlanten.

Tidigare har Greta Thunberg meddelat på sin Twitter att hon blivit inbjuden till FN:s klimatmöte i New York. Hon hade tackat ja, men då var frågan bara hur hon skulle ta sig dit eftersom hon inte ville använda flyget över till USA.

Ska segla över till USA

Men nu meddelar hon på Twitter att färdmedlet har löst sig och hon kommer att segla till USA i augusti:

”Goda nyheter! Jag kommer att närvara FN:s klimattoppmöte i New York, COP25 i Santiago och andra evenemang. Jag har blivit erbjuden skjuts på den 18 meter långa tävlingsbåten Malizia II. Vi kommer att segla över Atlanten från England till New York i mitten av augusti”.

Tar sabbatsår på andra sidan Atlanten

Greta kommer att ta ett sabbatsår från Sverige, det har hon meddelat tidigare i år. Hon ska bland annat resa vidare till Santiago i december och närvara vid ett till FN-klimatmöte. Men första stoppet blir i New York dit hon seglar i slutet av sommaren från London.

Tog över 20 dagar att segla

När man seglar är det svårt att beräkna hur lång tid det kommer att ta, eftersom allt beror på väder och vind. När ”Hammaröseglarna” seglade över Atlanten 2017 berättade de för SVT att det tog mer tid än förväntat, och de hade beräknat att det skulle ta cirka 20 dagar. Detta berodde då på att det var brist på vind och blev storm på havet.

Så hur lång tid det kommer ta för Greta att segla över till USA, finns ingen information om. Men de har säkerligen tänkt på den biten då hon ska segla i mitten av augusti.

Sprid gärna detta vidare för att önska Greta lycka till på resan över Atlanten!