Greta Thunbergs starka ord om diagnosen – slår nu tillbaka mot hatet: ”Då vet du att du vinner”

Greta Thunberg, vår världsuppmärksammade klimataktivist har hållit tal i FN, varit på flera prestigefyllda tidningsomslag och nominerad till Fredspris.

Men det har också fört med sig ett hårt pris. På sin Instagram skriver Greta starkt om sin kamp mot hatarna.

 

Efter två veckors seglande befinner sig just nu Greta Thunberg i USA där hon ska medverka på FN möten.

Den 16-åriga svenska klimataktivisten har fått stor uppmärksamhet hemma i Sverige men också utomlands.

Hon har utnämnts till ”Årets maktfaktor” och blivit nominerad till Fredspris.

https://www.instagram.com/p/B1wWDMACGRP/

Men för den unga klimataktivisten har det inneburit en tung kamp mot hatet som riktats mot henne.

I ett starkt inlägg på Instagram berättar Greta själv om kampen.

”När hatarna går efter ditt utseende och olikheter, betyder det att de inte har någon annanstans att gå. Och då vet du att du vinner! Jag har Asperger syndrom och det betyder att jag ibland är annorlunda jämfört med normen. Och att vara just annorlunda i dessa omständigheter – är en sann superkraft!”, skriver Greta.

Greta Thunberg om diagnosen: ”Har begränsat mig tidigare”

Hon skriver vidare att hon vill poängtera att hon inte gömmer sig bakom sin diagnos, men att hon vill att fler ska förstå innebörden av Asperger.

”Jag vet att många ignoranta personer fortfarande ser det som en ”sjukdom” eller som någonting negativt. Och tro mig, min diagnos har begränsat mig tidigare. Innan jag började skol strejkandet hade jag ingen energi, inga vänner och jag pratade inte med någon. Jag satt bara ensam hemma med en ätstörning”, skriver hon och fortsätter:

”Men allt detta är borta nu, sedan jag har funnit en mening, i en värld som tycks ibland meningslös för så många människor”.

Mobbning är aldrig okej! Oavsett om någon håller med en annan eller inte, finns det inga ursäkter till hata någon för oskiljaktigheter. Det är som man brukade säga förr ”har man inget snällt att säga ska man inte säga något alls”. Heja dig Greta, du är fantastisk!