Greta Thunbergs stenhårda kritik – mot Danmarks planer: ”Har nu visat sig…”

Danmark planerade att släppa ut avloppsvatten i Östersjön.

Något som fått den svenska klimataktivisten Greta Thunberg att se rött – och ifrågasätta landets klimatpolitik.

Det var för några dagar sedan som debatten drog igång, sedan Danmark planerat att släppa ut 290 miljoner liter orenat avloppsvatten i Öresund.

Kritiken lät dock inte vänta på sig, och röster höjdes för att det orenade avloppsvattnet såväl kunde utgöra ett hot mot havsmiljön som utgöra oro för hälsan.

– Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här. Det är inte vettigt. Det strider mot allt sunt förnuft, sa bland annat marinbiologen Peter Göransson, ordförande för den ideella föreningen Öresundsfonden, till Aftonbladet.

danmark
Foto: Johan Nilsson / TT

Ifrågasätter klimatpolitiken

Beslutet hade dock fattats på kommunal nivå, och efter ytterligare diskussioner valde Köpenhamns kommun under söndagen att senarelägga utsläppet till hösten.

Men det hindrar inte klimataktivisten Greta Thunberg, 17, från att ge sig in i striden om avloppsvattnet i Öresund.

Under onsdagen kommenterade Thunberg händelsen på Twitter – och drog slutsatsen att Köpenhamn motsäger sin egen klimatpolitik.

“Danmark skulle släppa ut 290 miljoner orenat toalettvatten i Östersjön. Har nu visat sig att Köpenhamn redan har släppt ut 35 miljarder liter av samma slags vatten rakt ut i Öresund, sedan 2014. Ja, samma Köpenhamn som hävdar att de ska vara ’klimatneutrala’ år 2025”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Foto: Shutterstock