Greta Thunbergs svar till hatet på nätet: ”De är mer rädda för mig än för klimatkrisen”

16-åriga Greta Thunberg är på väg till Davos för World Economic Forum.

Klimatkämpen som nyligen var gäst i Skavlan och delade ut pris på Idrottsgalan berättar nu i en intervju med Aftonbladet om de negativa kommentarerna hon får på sociala medier, och hur hon hanterar det.

Som vuxen är det lätt att glömma hur smarta, reflekterande och observanta barn kan vara. De får ofta ta sig an mer än vad vi tror och många gånger är de faktiskt mycket smartare än vad vi förstår. Vi har mycket att lära oss av de unga: Det är 16 år gamla Greta ett bevis på.

Greta Thunberg är dottern till den svenska operasångerskan och Melodifestivalvinnaren Malena Ernman. Från ung ålder har hon varit en klimataktivist som utforskar och debatterar. I 2018 var hon en av de som gick hålla tal på TEDx Stockholm.

16-åringen blev världskänd då hon inför det svenska valet valde att starta en strejk i fjol och sluta skolan. Detta gjorde hon för klimatet. Greta har också Asperger syndrom, som hon berättade mer om i Skavlan förra helgen.

I måndags stod hon på scenen i Globen i Stockholm för att dela ut pris på Idrottsgalan, och efteråt hyllades hon av fotbollslandslagets förbundskapten för sitt tal om ledarskap.

Gretas stora och brinnande engagemang för klimat- och miljöfrågorna har gjort skillnad – både i Sverige, men också i världen.

Samtidigt har hon också blivit omskriven i många tidningar och varit med i olika tv-program såsom Skavlan. Men att hon numera blivit något av en kändis har inte bara positiva sidor, berättar Greta i en intervju med Aftonbladet.

Hon är på väg till World Economic Forum för att uppmärksamma klimatet – och självklart tog Greta tåget till Davos.

– Morgontåget till World Economic Forum i Davos, skriver hon på Instagram där tusentals gillat inlägget.

Posted by Greta Thunberg on Friday, 11 January 2019

På väg till mötet gav hon en intervju med Aftonbladet, och pratar då om de som hackar på henne på nätet.

– De förstår inte klimatkrisens fulla innebörd. De verkar vara mer rädda för mig än för klimatkrisen, säger hon till Aftonbladet.

Samtidigt menar hon också att det kan ha att göra med hennes unga ålder att hon behandlas annorlunda.

När Greta nyligen var med i Skavlan i SVT pratade hon om sin diagnos, asperger, hon hur det påverkar henne och omgivningen.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon i programmet.

Det fick programledaren Fredrik Skavlan att le stort, innan Greta fortsatte:

– Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt. De flesta säger: ”det finns inget svart eller vitt”. Men klimatmålen är faktiskt svart-vitt. På ett sätt är det den mest komplicerade frågan som finns och det kommer krävas otroligt mycket för att stoppa det. Men lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det. Vi kan stoppa utsläppen. Det är svart-vitt. Antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll, eller så gör vi inte det, säger Greta i programmet.

Nu borde du som så många andra gilla och dela för att stötta denna fantastiska flicka.