Grisar hetsades i trång container på julmarknad – nu ryter Felicia ifrån mot kommunen: ”Djurplågeri”

När Felicia Vestling, 23, kom till julmarknaden i Säter i Dalarna och såg vad de gjort med de stackars grisarna fick hon genast en klump i magen.

Nu ryter hon i från mot kommunen.

I helgen var det dags för gammaldags julmarknad i Säter, Dalarna. En som skulle gå dit och ha en trevlig stund var Felicia Vestling, 23 och hennes mamma.

Men Felicia hann inte njuta av julstämningen särskilt länge. Istället bli hon bestört över vad hon ser, något även DT rapporterat om.

– Det första jag såg var liksom massor av vuxna och barn som stod runt en liten container och bankade och skrek. Det var högljutt och jag förstod inte alls varför, berättar Felicia för Newsner.

Bilden är en grenrebild. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Hon tänkte att det kanske hade någonting med godis att göra men när hon tog ett steg närmare insåg hon att det som gömde sig i den trånga containern var grisar.

– Det var fyra eller fem grisar i containern. Två stycken låg typ på varandra och de andra stod upp och kunde bara röra sig lite grann, säger Felicia.

”Lite väl rått”

Felicia blev så illa till mods att hon gick från platsen.

– De hade så litet utrymme, knappt något hö och folk stod och petade på dem och skrek, det kändes inte alls bra, säger hon.

Felicia vet inte varför grisarna var på platsen men enligt hennes mamma var det ett lotteri där man tävlade om att vinna julskinka.

– Jag vet verkligen inte om så var fallet, men om det var så känns det lite väl rått. Men oavsett vad de gjorde där så var det inte okej.

”Djur ska behandlas värdigt”

Felicia har anklagats för att vara vegan men att det inte har med saken att göra.

– Jag äter kött men tycker att djuren ska behandlas bra för det. Djur ska behandlas värdigt. Det där fick mig bara att vilja gå därifrån, det är djurplågeri, säger hon till Newsner.

Foto: Privat

Dagen efter kunde Felicia inte sluta tänka på grisarnas situation och bestämde sig för att skriva ett brev till kommunen.

”Det stod en liten container med fyra eller fem grisar där folk stod och skrek och petade på grisarna. Jag tycket det är helt oacceptabelt att ha så många grisar i en så liten container. De stod i stort sett uppe på varandra och hade inget utrymme alls att röra sig på”, skriver Felicia i mejlet.

Kommunens svar

Kommunen svarade att de antar att allt gått rätt till enligt lag.

”Vi förutsätter att alla som bedriver verksamhet följer gällande lagar och regler inom respektive verksamhetsområde. Djurhållaren som ansvarar för sina djur anser att denne har levt upp till djurskyddslagens krav och att djuren mådde bra och mår bra”, skriver kommunen i ett mejl till Felicia och hänvisar vidare till Länsstyrelsen.

Efter att lokaltidningen skrev om Felicias mejl är det flera som hört av sig till henne och sagt att de upplevde liknande obehag när de såg grisarna i containern.

Vill koppla in Länsstyrelsen

Nu hoppas Felicia att bonden ska träda fram och att de som kände obehag av grisarnas situation ska ta det vidare till Länsstyrelsen.

– Jag har inte sett det här tidigare och vill aldrig att det händer igen. Bonden stod ju där, han borde kanske tagit lite ansvar. Oavsett så gillar inga djur när det bankas och skriks, säger hon.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);