Gunhild Stordalens glädjebesked – efter sjukdomen: ”Jag är frisk”

År 2014 fick läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen, 41, vet att hon hade drabbats av den obotliga sjukdomen systemisk skleros.

I värsta fall skulle hon bara ha några månader kvar i livet. Men idag, sex år senare, kommer glädjande besked.

I sex år har Gunhild Stordalen kämpat för att bli frisk från den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Bland annat var hon en av de första personerna i världen att genomgå en ny stamcellsbehandling mot sjukdomen, vilket Expressen var först med att berätta.

Behandlingen genomförs i nederländska Utrecht och sägs vara både farlig och experimentell. Men Gunhild har gjort den två gånger med positiva resultat.

Nu har Gunhild delat med sig av ytterligare ett glädjande besked om sjukdomen på sin Instagram.

”När vi är sjuka så känner vi det. När vi är friska så tenderar vi att ta det för givet (även i mitten av en pandemi”), skriver hon och fortsätter:

Sex år efter att jag blev diagnostiserad med en livshotande kronisk sjukdom och fyra år efter min senaste benmärgstransplantation så måste jag påminna mig själv varje dag att pausa och vara tacksam för vilket mirakel det är att ha fått en andra chans.”

Även i en story på Instagram har hon lagt upp en bild, denna gång tillsammans med en läkare som hon kallar för hjälte.

”Under dagens kontroll kunde läkarna nästan inte tro på hur bra jag mår. Jag är frisk och jag känner mig bättre och starkare än någonsin” skriver hon och fortsätter:

”Medan jag är så tacksam för hälsan så vet jag att det är så många som lider just nu. Jag skickar en önskan till alla om att de ska vara friska under covid-19-krisen. Jag fortsätter mitt engagemang för att fortsätta slåss för systemen som gör hälsa till verklighet för alla”.