Här är Folkhälsomyndighetens nya besked om svenska snuset.

Nyheten slog ner som en bomb hos alla snusälskare i förra veckan. På grund av nya etikettregler skulle snustillverkarna tvingas att ändra hela sitt sortiment på kort tid – något som i sin tur hade kunnat leda till tomma snushyllor i början av sommaren. Men nu kan snusarna andas ut. Folkhälsomyndigheten förlänger omställningstiden – så snustillverkarna får mer tid på sig att följa de nya tobaksreglerna.

Det var ett EU-direktiv som låg bakom att snusförpackningarna innan den 20 maj behövde märkas om med varningstexter liknande de som finns på cigarettförpackningar.

Efter det datumet skulle inga snusdosor utan den nya märkningen få säljas – och endast snus som var tillverkat innan dess och som redan lämnat fabrikerna skulle då få säljas så länge lagret räcker.

Men efter snustillverkarnas påtryckningar viker sig nu Folkhälsomyndigheten. Istället för den 20 maj som deadline ändras nu omställningstiden, och den 31 augusti gäller istället som datum för då alla nya snusdosor måste vara märkta med de nya etiketterna. Produkter tillverkade innan dess får säljas till maj 2017.

– Perioden har förlängts efter den begäran som har kommit från snusindustrin. Det här är ett sätt att hantera direktivet på ett rimligt sätt, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Hos landets snustillverkare är beskedet välkommet.
– Vi välkomnar Folkhälsomyndighetens beslut, vilket gör att vi kommer att klara av att leverera till butik som vanligt. Snusarna kan andas ut, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match, till Aftonbladet.

Dela gärna vidare nyheten till alla dina snus-älskande vänner!