Här är kungens kärleksförklaring till drottning Silvia på bröllopsdagen.

Den 19 juni 1976 gifte sig kung Carl XVI Gustaf med sin Silvia i Storkyrkan i Stockholm. Sedan dess har de upplevt många underbara stunder tillsammans – och igår, på dagen 40 år efter vigseln, firade kungaparet sin bröllopsdag på Öland och vid Sollidens slott. Då passade kungen på att ge sin älskade drottning en fin kärleksförklaring.

Under sina år som äkta makar har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia upplevt det mesta och de har blivit såväl föräldrar som morföräldrar och farföräldrar. Åren har gått och på söndagen firade de alltså rubinbröllop, 40 år som gifta. Men det blev inget stort officiellt firande – utan en privat tillställning på sommarparadiset Sollidens slott på Öland.

– Ja, det stämmer. Kungen och drottningen har valt att fira högst privat, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Expressen.

Att kärleken står sig stark är det inget tvivel om. Under bröllopsdagen tog kungaparet en promenad i det fina vädret och då bestämde sig kungen, enligt Expressen, för att visa sina känslor med en fin gest – och plockade upp en blomma från marken. Därefter luktade han på den och räckte över den till sin hustru, som ett bevis på deras 40-åriga kärlek.

– De har gjort en rad aktiviteter under dagen. Det kan ha varit en av sakerna, säger Margareta Thorgren enligt Expressen.

Vilken underbar kärlek!

Bildkälla utvald bild: Peter Knutson, Kungahuset.se

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.